Annons

Första kullen snart redo för arbete

Mer praktiskt än teoretiskt lagd? Snart kan det bli möjligt att gå en lärlingsutbildning på gymnasiet i Trelleborg på flera olika program. Efter tre år är skolan redo att vidareutveckla konceptet som hittills testats på handelsprogrammet.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2011

Om knappt två veckor tar de första eleverna som gått en lärlingsutbildning på Söderslättsgymnasiet studenten. Eleverna har ingått i något av ett försöksprojekt. Ett projekt som har fallit väl ut, om man ska tro sektorsutvecklare Yvonne Ljungberg.

– Från och med i höst blir lärlingsutbildningen inom handelsprogrammet permanent. Och från och med nästa höst, 2012, hoppas vi kunna erbjuda lärlingsplatser även på andra program, säger hon.

Annons

Som exempel på program där det kan vara aktuellt nämner hon olika yrkesförberedande utbildningar, där det redan förekommer mycket praktik.

– I framtiden är förhoppningen att elever ska kunna utbilda sig inom specialinriktningar som skolan inte erbjuder i de vanliga programmen. Till exempel VVS-branschen, guldsmed och så småningom kanske även frisöryrket, säger Yvonne Ljungberg.

Hon är nöjd med beslutet att testa lärlingsutbildningen på handelsprogrammet och har under de senaste tre åren utvecklat bra kontakter på elevernas framtida arbetsmarknad. I sitt arbetsrum har hon en pärm med kontaktuppgifter till de företag och handledare som skolan har skrivit avtal om lärlingsplatser med.

– Jag har en del förslag till eleverna, men den personliga kontakten är viktig. Tanken är att man ska vara på en, eller max två arbetsplatser under hela gymnasiet. Det kan bli problem om butikschefen eller handledaren slutar, då är det inte säkert att det funkar att eleven är kvar, men annars har det fungerat bra. Eleverna växer med uppgiften, de som är kvar är riktiga pärlor och vi har tvåor som har fått timanställningar genom sina lärlingsplatser, säger Yvonne Ljungberg.

Eftersom flera av de vanliga programmen på Söderslättsgymnasiet innehåller praktik är det viktigt att de olika utbildningsformerna inte tar platser på arbetsmarknaden från varandra.

– Vi försöker att inte konkurrera med skolans APL (Arbetsplatsförlagt lärande, reds anm), säger Yvonne Ljungberg.

Hon poängterar att lärlingsalternativet inte är något en skoltrött 16-åring kan hoppa på för att slippa plugga. Två-tre dagar i veckan tillbringas på vanliga lektioner i skolan och eleverna erbjuds möjligheten att läsa in kurser som gör att den yrkesförberedande utbildningen också ger dem högskolebehörighet.

– Den som söker lärlingsutbildningen blir kallad till en intervju tillsammans med sina föräldrar på skolan. Det är inte så enkelt att man kan göra detta för att man är skoltrött.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons