Annons

Första helgen bjöd på fint väder och många gäster

Många byar på Söderslätt lever upp under sommarhalvåret. För Smygehamns del gick startskottet i helgen när Köpmansmagasinet slog upp portarna samtidigt som hamnens dag firades.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2011
Hampus Eneberg och hans syster Ida Eneberg tig chansen att få åka båt med Christian Karmestram. "Han körde jättefort", berättade Ida Eneberg nöjt eftertåt.
Hampus Eneberg och hans syster Ida Eneberg tig chansen att få åka båt med Christian Karmestram. "Han körde jättefort", berättade Ida Eneberg nöjt eftertåt.Foto: Claes Nyberg
Helene Jeppsson har hand om Magasinets kafé även i år.
Helene Jeppsson har hand om Magasinets kafé även i år.Foto: Claes Nyberg
Nils-Thore Nilsson har medverkat på Gillesdagarna flera gånger tidigare.
Nils-Thore Nilsson har medverkat på Gillesdagarna flera gånger tidigare.Foto: Claes Nyberg

Många utställare återkommer troget till Gillesdagarna som traditionsenligt infaller den helg som Köpmansmagasinet öppnar för säsongen. Nils-Thore Nilsson och hans fru Ingalill Nilsson är två av dem. I helgen fanns de på plats vid ett av borden i Magasinet. Borstar och korgar tillverkar paret som bor i Everlöv.

– Det är roligt att kunna hålla kunskapen om det här arbetet vid liv. Hantverket har haft en betydande roll och gett jobb åt många människor, säger Nils-Thore Nilsson.

Annons

I magasinet fanns också bland annat handtillverkade smycken, målat glas och hembygdsböcker till försäljning.

Ute på gården lagades sill och i kaféet erbjöds fika tillverkat av lokala råvaror.

– Vi har först och främst produkter från Söderslätt, men även andra delar av Skåne, säger Helene Jeppsson.

Hon är ansvarig för kaféet som i år fortsätter på den väg som stakades ut i fjor. Skillnaden är att verksamheten nu drivs som en ekonomisk förening istället för i LRF:s regi. I år hoppas Helene Jeppsson kunna locka ännu fler kunder än i fjor.

– Svårast är lokalbefolkningen och de som kommer i husbil. Men vi fick en del stammisar förra året så jag hoppas att de kommer tillbaka, säger hon.

Förutom utställare blev det också underhållning på Gillesdagarna. Uppvisning av både agility och dans samt utställning av vetrantraktorer stod på schemat.

En bit västerut, i hamnen, var det också liv. Åtminstone under söndagen, då hamnens dag firades av Smygehuk Båt & Segelklubb och fiskeklubben. Loppisbord runt hamnbassängen och chans att få åka en tur med motorbåt lockade dit besökarna.

– Vi har åkt båt en gång innan. Det var kul, säger Elias Holmqvist.

– Men mamma vågade inte åka med, lägger hans bror Albin Holmqvist till.

Treåriga Ida Eneberg fick också åka en sväng på havet. Efteråt var hon lyrisk.

Annons

– Han körde så, jättefort, säger hon och visar med händerna hur Christian Karmestam svängde.

– Och jag såg en anka, lägger hon till.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons