Annons

Försörjningsstödet kostar allt mer

1,8 miljoner kronor mer än räknat har betalats ut i försörjningsstöd hittills i år. Arbetsmarknadsnämnden varnar nu för att den senaste budgetprognosen inte kommer att hålla.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2012
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Maj månad blev en rekordmånad när det gäller utbetalningar för försörjningsstöd. 3,3 miljoner kronor, nästan 600 000 kronor mer än arbetsmarknadsnämnden har budgeterat för. Under hela året har misslyckats med att klara av budgeten. Men nu är läget värre än tidigare. En del av förklaringen är att 30 fler hushåll har rätt till stöd i maj än i april. En annan är att biståndet kan variera i storlek från månad till månad.

– Jag vet att det var mycket hyresutbetalningar denna månad, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Annons

Eftersom försörjningsstöd är en lagstadgad rättighet är möjligheten att pressa ner utbetalningarna relativt små. Antalet människor i behov av stöd är också förknippat med konjunktursläget. Antal ärenden har stigit med 13 procent i år.

I ett försök att varje fall se över om försörjningsstödet kommer arbetsmarknadsförvaltningen att anställa en person till som ska kvalitetssäkra arbetet. Den personen ska se över att rätt bidrag betalas ut, att återkrav betalas in samt hjälpa de sökande att även söka andra bidrag hon eller han har rätt till.

– Vi måste försöka bromsa kostnadsutvecklingen, säger Cecilia Lejon.

Men det finns trots allt vissa ljusglimtar. Arbetsmarknadsnämnden har jobbat aktivt med att minska antalet barn som lever i familjer med långvarigt bidragsberoende, det vill säga där föräldrarna tagit emot försörjningsstöd i tio månader eller mer. Dessa har minskat något i antal och är idag 193 barn. Det finns även ett mål att minska antalet barn som lever i familjer som tar emot försörjningsstöd överhuvudtaget, långvarit som kortvarigt. Under 2012 vill man att dessa ska bli 5 procent färre. Och redan har man hunnit en bra bit - 4 procent färre.

– Det handlar om att jobba aktivt med dessa familjer. Det finns alltid lösningar, säger Cecilia Lejon.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons