Annons

Förslag till ny taxa stoppas temporärt av S

Kommunstyrelsen säger ja till förslaget till ny taxa för hemtjänsten, men Socialdemokraterna vill att saken utreds mer. När frågan kommer upp i kommunfullmäktige blir det också så, eftersom S har möjlighet att ensamt besluta i den frågan.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2014
Catherine Persson.
Catherine Persson.Foto: 

- Vi tänker yrka på återremiss i kommunfullmäktige, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg.

Eftersom S har en tredjedel av mandaten i fullmäktige kan partiet bestämma att en fråga ska skickas tillbaka för vidare utredning.

Annons

- Vi menar att saken inte alls är färdig för beslut, säger Catherine Persson. Det framgår inte klart hur höjningen kan drabba den som har hemtjänst, vare sig rent konkret i verksamheten eller ekonomiskt. Det är helt enkelt för dåligt underlag för att fatta beslut på.

Det anser dock inte den styrande femklövern i kommunstyrelsen, som säger ja till höjningen.

- Man ska komma ihåg att taxan inte har höjts på tolv år, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Socialdemokraterna planerar också att begära ytterligare utredning av de föreslagna höjningarna på matkostnaderna, som föreslås bli högre både för den som bor i särskilt boende och den som bor hemma.

Höjningen av hemtjänsttaxan innebär som mest en ökning av avgiften med 300 kronor. De flesta får en lägre höjning, enligt socialförvaltningens beräkningar. Avgiften för matlådor i hemmet föreslås höjas från dagens 42 kronor till 55 kronor, men med ett maxbelopp på 390 kronor i månaden. I särskilt boende föreslås en höjning av matavgiften från dagens 2 550 kronor per månad till 2 700 kronor per månad från och med i år och 2 850 kronor per månad från och med 2015.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons