Förslag om ringväg fastställt

Socialdemokraterna och alliansen är överens om underlaget till hur en framtida ringväg ska dras. Efter debatt och en kort paus kunde ledamöterna i fullmäktige även enas om att planeringen av väg- och bebyggelsestrukturen ska vara tvärpolitisk.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2009

Det var stadsbyggnadskontoret förslag som TA tidigare berättat om som skapade debatt på måndagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige.

Förslaget gällde översiktlig väg- och bebyggelsestruktur i Trelleborg. Det innefattar bland annat dragningen av en ringväg.

Åsikterna kring förslaget var många och trots att den omdiskuterade flytten av hamnen utelämnats dök den upp i diskussionerna.

– Det borde vara staden som är utgångspunkt i den här diskussionen. Men när jag och mina partikamrater läser det här känner vi att det är hamnen som fått vara utgångspunkten, sa Claes Henriksson (TS).

Han fick medhåll av Anders Svensson (MP) som ansåg att den enda anledningen till att låta en ringväg få den aktuella dragningen är om hamnen byggs ut åt sydost. Flera av de ledamöter som gick upp i talarstolen påpekade vikten av att fatta ett beslut.

– Vägverket ska anta sin vägplan för 2010-2021 nu i vår. Om inte vi här har kommit överens då kommer de att satsa på andra projekt, sa Leif Sjögren (C).

Men han fick mothugg av Jan Larsson (SD) som hänvisade till länsstyrelsens yttrande som TA berättade om i förra veckan.

– Det är ett tungt yttrande och alla här har inte läst det. Det är ingen jäkt med att besluta, sa Larsson.

Under tio minuters paus enades Socialdemokraterna och representanter från alliansen om att anta förslaget som underlag för kommunens översiktsplanering. Även Socialdemokraternas tillägg om att arbetet ska ske tvärpolitiskt klubbades.

Miljöpartiet stod fast vid sitt yrkande på avslag av förslaget.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.