Annons

Förslag om drömkommun vållade debatt

Ett medborgarförslag kallat ”min drömkommun” orsakade både debatt och votering i socialnämnden. En majoritet i nämnden ville inte utesluta en höjning av habiliteringsersättningen inför 2015 års budget.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2013
Marianne Ohrlander (M) är ordförande i socialnämnden.
Marianne Ohrlander (M) är ordförande i socialnämnden.Foto: 

Tre elever vid särskild utbildning för vuxna, särvux, har undertecknat ett medborgarförslag som de döpt till ”min drömkommun”. Där har de bland annat framfört önskemål om förbättringar för funktionshindrade. När socialnämnden skulle yttra sig om de tre punkter som de anser hör till socialförvaltningens verksamhet blev det debatt.

Debatten rörde frågan om habiliteringsersättning, alltså den ersättning som ges till dem som deltar i så kallad daglig verksamhet. Socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M) tycker inte att det finns någon anledning att höja ersättningen som nu är på mellan 30 och 40 kronor per dag.

Annons

– Som jag ser det så ska vi enligt lagen se till att det finns daglig verksamhet och de som går dit har ju sin aktivitetsersättning från Försäkringskassan som huvudsaklig inkomst. Ersättningen är en liten uppmuntran för att gå till verksamheten men det känns inte som om vi ska lägga in någon lönehöjning utifrån ett sådan här medborgarförslag, säger Marianne Ohrlander.

Hon fick medhåll utav ytterligare tre ledmöter. En avstod från att rösta och nio röstade för att man inte skulle utesluta en höjning av habiliteringsersättningen. Formuleringen i yttrandet, som nu ska lämnas vidare till kommunstyrelsen, blev därmed: ”I dagsläget planeras ingen omedelbar höjning av ersättningen men det bör göras en översyn inför budgeten för 2015.”

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons