Annons

Förslag kan ge buss till Ystad

Många pendlar mellan Trelleborg och Ystad, men busstrafiken har brister. En direktbuss mellan städerna kan bli verklighet redan 2008.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2007

Skånetrafiken arbetar just med att förbättra kollektivtrafiken mellan Trelleborg och Ystad. De hoppas kunna sätta in en ny busslinje längs med kustvägen någon gång under 2008. En sådan busslinje skulle innebära fler turer och att resenärerna slapp byta buss i Skateholm. Skånetrafiken har fått önskemål om direkttrafik från både Ystads och Trelleborgs kommun, men även Skurups kommun.

– Vi måste ju tillgodose behoven och byggandet längs kusten har ökat kraftigt de senaste åren, säger Anna Archer, trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Annons

Men det finns problem som måste lösas.

– Längs hela kusten ligger det många små samhällen och vägarna är smala på flera ställen. Hon säger att även om vägbulor är bra så kan det vara ett problem för kollektivtrafiken om det finns väldigt många på en väg. Vägbulorna och farthindren hittas främst i Trelleborgs kommun. En ny busslinje är även en ekonomisk fråga. Enligt Anna Archer är Skurups kommun villiga att hjälpa till med kostnaderna. Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård har inte planerat något ekonomiskt bidrag från kommunens sida.

– Jag förutsätter att det görs på marknadsmässiga villkor och att den bär sig själv.

Just nu kör två olika entreprenörer i kommunerna, Veolia i Ystad och Arriva i Trelleborg. Dessa två måste komma överens för att det nya förslaget ska bli verklighet. Skånetrafiken kan i dag inte säga hur säkert det är att det blir en ny busslinje, men om det blir av beräknas restiden ligga på runt en timme.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons