Annons

Försköningsföreningen oroad av läget

Läget i kommunen påminner oroande mycket om när föreningen bildades, konstaterade Planterings- och försköningsföreningen på sitt årsmöte på tisdagkvällen.
Trelleborg • Publicerad 8 mars 2005
Plantering och försköning är det första man sparar in på. Det vet Planterings- och försköningsföreningen, som igår höll sitt årsmöte på Café Vattentornet, lett av Rune Olsson (till vänster). BILD: CLAES NYBERG
Plantering och försköning är det första man sparar in på. Det vet Planterings- och försköningsföreningen, som igår höll sitt årsmöte på Café Vattentornet, lett av Rune Olsson (till vänster). BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Den ideella föreningen startades 1920 av trelleborgare som ville värna om parker, gröna områden och prydnader i stadsbilden.

– Det var i stadens uppbyggnadsskede, när man satsade på industrier och skolbyggen medan utsmyckning och plantering kom på undantag, berättar ordförande Rune Olsson.

Annons

– Nu vet vi att kommunen prioriterar skola och omsorg. Allt hänger förstås på skatteunderlaget, men vill man pruta så gör man ju tyvärr ofta det på sådant som parker och planteringar. Möjligen är det ett tecken i tiden att försköningsföreningen haft svårt att hitta sponsorer till nästa konstverk som man tänker skänka till staden: bronsskulpturen "Nästan halvvägs", en tolv meter hög påle med en klättrande man på som konstnären Fred Åberg just nu färdigställer.

Verket ska resas i "bankahörnan", korsningen Algatan-Kontinentgatan, på nationaldagen den 6 juni om allt går i lås.

På tisdagens årsmöte i Café Vattentornet lyssnade medlemmar med intresse på ett föredrag av kommunens parkchef Göran Larsson, som också sitter i föreningens styrelse.

Man höll även en tyst minut till ära för framlidne styrelsemedlemmen Torgil Ask, och höll fyllnadsval.

Rune Olsson får fortsätta som ordförande ett tag till:

– Man borde ta in lite yngre krafter, men jag vill gärna fullfölja de projekt jag varit med om att starta. Exempelvis arbetet med "Nästan halvvägs", som jag följt med stort intresse i konstnärens ateljé, berättar Rune Olsson.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons