Annons

Förskollärare ska kunna göra karriär

Nu ska även förskollärare kunna göra karriär utan att bli chefer. Ett system liknande förstelärare i grundskolan håller på att införas. Men det får helst inte kosta några pengar.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Trelleborgs kommun har fått bidrag från Skolverket för kunna utnämna tio lärare till så kallade förstelärare. Fullt utbyggt ska systemet omfatta 40 lärare i kommunen.

Nu vill bildningsnämnden även att karriärtjänster ska införas i förskolan.

Annons

– I dag kan förskollärarna bli processledare. Vi vill införa ett spår så att man även kan utvecklas i sin profession. Alla kan ju inte vara chefer, säger Barbro Melander, bildningschef i Trelleborgs kommun.

Tanken är att förskollärare som är intresserade av att göra karriär till exempel kan få uppdraget att ansvara för det dagliga ledarskapet av en grupp förskollärare, eller utveckla pedagogiken på förskolan. Exempel på det kan vara att man arbetar särskilt med naturvetenskap eller språkutveckling, eller särskilt fokuserar på de minsta barnens utveckling.

Att införa karriärtjänster i förskolan har ännu inte fått statligt bidrag som i grundskolan. Tills det kan bli verklighet (Folkpartiet har lagt ett förslag om det) får kommunerna bekosta satsningarna själva.

– Vi har de pengar vi har. Alla som kan bli aktuella för karriärtjänster jobbar i en barngrupp och kan inte frikopplas mer än några timmar i veckan, säger Barbro Melander.

En annan nyhet är att tiden som avsätts för att förskolorna ska kunna arbeta mer med sitt pedagogiska utvecklingsarbete ska öka från dagens två dagar per år till fyra.

Bildningsnämnden ska även undersöka möjligheten att införa karriärtjänster för personal i kommunens fritidshem.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons