Annons

Förskolebarn invigde cykelslingor

Ett...två...klipp! Det röda bandet faller till marken och barnen jublar. På måndagen invigdes de nya cykelbanorna på Pilens Montessoriförskola i Fru Alstad.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2012
Eila Jonsson-Nilsson och Max Germundsson ligger i startfältet när de nya cykelbanorna invigs på Pilens Montessoriförskola i Fru Alstad.
Eila Jonsson-Nilsson och Max Germundsson ligger i startfältet när de nya cykelbanorna invigs på Pilens Montessoriförskola i Fru Alstad.Foto: 

Flaggor med vägmärken delas ut. Ett tjugotal barn tävlar om att få första åkturen med fordonen i rödlackerat stål. Pedalen i botten och iväg.

– Se upp! ropar 5-årige Måns Westemar på sparkcykel.

Annons

Färgglada ballonger vajar i vinden. Asfalten glänser i majsolen och slingrar sig som två ormar över grusplanen, runt en gräskulle och ett litet trähus – en lekstuga eller en framtida bilmack?

– Cykelbanorna är väldigt efterlängtade. Vi hade trafiktema förra året och barnen visade stort engagemang med att lära sig trafikregler och göra vägmärken, säger Alma Ramic, förskollärare på avdelning Vidjan.

– Vi hade råd att köpa in cyklar i förra budgeten och i år kunde vi asfaltera. Som en liten skola på landet vill vi satsa på en kreativ utemiljö, säger rektor Ola Löfqvist.

Han hoppas att all utemiljö kring förskolan ska förbättras efterhand. Asfaltsbanorna kan också användas till korta joggingturer.

Men nu är det bara hjul som gäller. En snäv girning och krocken är nära. Tårarna torkas fort i fartvinden.

Efter några vildsinta varv hittar barnen rytmen och tar det försiktigare i svängar och vid möten. Alma Ramic håller uppsikt, glad och lite nervös på samma gång.

– Full fart och bara knän. Vi får nog bunkra upp med plåster...

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons