Förskolans personal skulle äta semlor – kommunen sätter stopp

Personalen på en förskola i Trelleborgs kommun planerade att kalasa på semlor till fikat. Nu får de på fingrarna av livsmedelsinspektören eftersom personalens fika kunde orsakat livsfara för nötallergiska barn.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2022
Semlor kan innebära livsfara för de som är allergiska mot mandel.
Semlor kan innebära livsfara för de som är allergiska mot mandel.Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

I februari är det många som hugger in på en semla till fikat, så även förskolepersonal. Däremot kan mandelmassan i det traditionella bakverket ställa till det för nötallergiker.

Vid en livsmedelskontroll på en förskola i Trelleborgs kommun i början av februari gjorde inspektören ett allvarligt fynd i förskolans kylskåp. Där stod semlor med mandelmassa i. Enligt den köksansvariga tillhörde bakverken förskolepersonalen.

Med anledning av händelsen har livsmedelsinspektören skrivit en avvikelse. Med semlorna i kylen finns det en risk att ett barn skulle kunna få i sig mandel med en allergisk reaktion till följd. För den som har nötallergi kan nötter orsaka en svårare allergisk reaktion vilket är ett potentiellt livshotande tillstånd.

Inom måltidsavdelningen råder förbud mot nötter. Inspektören påminner nu därför förskolan att följa det som står nerskrivet i deras rutiner.

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.