Annons

Förskolans ekonomi ska ses över

– Skolnämnden har inte tagit sitt ansvar. Den borde se över sin organisation, sade Ulf Bingsgård när bekymrade föräldrar överlämnade protestlistor mot nedskärningar i barnomsorgen.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2007
Rolf Nilsson, till höger, Annika Wilson, i mitten, och Susanne Lindbro var tre av de föräldrar som uppvaktade kommunalrådet Ulf Bingsgård om förskolans nedskärningar. Bild: Malin Palm
Rolf Nilsson, till höger, Annika Wilson, i mitten, och Susanne Lindbro var tre av de föräldrar som uppvaktade kommunalrådet Ulf Bingsgård om förskolans nedskärningar. Bild: Malin PalmFoto: 

– Skolnämnden verkar inte riktigt klara av att prioritera. Det är personalen i verksamheterna som ska prioriteras, fortsatte han.

Sedan det blev känt att nedskärningar inom barnomsorgen, på upp emot 16 miljoner kronor, är aktuella har oroliga föräldrar på Flaningens förskola och Månssonska villan samlat in namnunderskrifter mot ökningen av antalet barn i grupperna som blir följden. På onsdagen överlämnades de första namnlistorna till kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (m). Men han ville inte ta på sig ansvaret för minskningen av resurserna. Han bollade tillbaka till skolstyrelsens ordförande Bengt Gunnarsson (m).

Annons

– Jag tror att skolnämnden lägger resurserna på fel ställe, sade han. Kommunens ekonomichef ska tillsammans med ansvariga på skolan och en extern revisor titta på ekonomin, varför det ser ut som det gör. Annika Wilson med dottern Freja deltog i uppvaktningen.

– Alla med mig anser att barnen är vår framtid. Om vi ger dem en bra start så får också Trelleborg en bra start, sade hon och Ulf Bingsgård kunde bara hålla med.

– Jag har tre barn, sade Susanne Lindbro. Och jag har varit med om det här en gång tidigare. Måste vi hela tiden hålla på och kämpa för våra barn?

Föräldrarna berättade om hur personalen inte kunde låsa ytterdörren till förskolan eftersom de inte hann med att låsa upp för föräldrarna, hur Trelleborg ligger på näst sista plats när det gäller personaltäthet på förskolan men riskerar att ramla ner på sista om besparingarna genomförs.

Föräldrarna på Flaningens förskola skickade ut brev till de andra förskolorna när befarade nedskärningarna blev kända. namninsamlingar kommer att starta på fler förskolor.

– Besparingarna går ut över säkerheten och det pedagogiska innehållet, förklarade Annika Wilson. Personalen klagar och går på knäna men försöker vara lojala ändå och försöker men riskerar att gå i väggen.

– Det är sorgligt att vi måsta kämpa så här för barnen, sade Rolf Nilsson.

Ulf Bingsgård kunde bara ge ett halvt löfte,

– Personalen är de sista som ska drabbas.

Christer Hansson

Annons

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons