Förskolan klarar sig utan extra pengar

Skolförvaltningen får inte mer pengar till förskolan och kan klara målet för personaltätheten med de resurser man har. Det är innebörden i den delårsrapport som på torsdagen behandlas i kommunstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 28 maj 2008

Förslaget till kommunstyrelsen kommer efter att en avstämning gjorts av antalet elever i förskolan och förvaltningens kostnader.

I samband med budgeten för 2008 begärde skolnämnden 20 miljoner kronor för att kunna bibehålla personaltätheten i förskolan. Men nämnden fick nöja sig med 10,5 miljoner och en skrivning om att en avstämning av antal barn och kostnaden per barn skulle göras efter april. Det skulle ge skolan möjlighet att få ytterligare medel om det visade sig att elevökningen varit kraftig och kostnaderna höga.

Nu är avstämningen gjord och det visar sig då att antalet barn ökat men att kostnaderna varit lägre än man räknat med. Uppföljningen har gjorts av kommunens budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft. Uträkningarna visar att skolnämnden fått fem miljoner kronor för mycket i anslag när det gäller nettokostnaderna per barn. Samtidigt har dock antalet barn ökat och i det avseendet dras verksamheten med ett underskott på 3,3 miljoner kronor. Till och med april i år hade 141 fler barn än förra året skrivits in i förskolan.

- Enligt vår prognos blir det 116 fler barn totalt för helåret. Det är alltid som mest barn nu innan sommaren, säger Anna Björling, verksamhetscontroller på skolförvaltningen.

Sammantaget innebär det att skolan får klara sig med de 10,5 miljoner kronor man fick i budget. Och enligt beräkningarna har man 1,7 miljoner kronor över efter detta tillskott.

- Vi föreslår att de får behålla pengarna eftersom detta bygger på prognoser, säger Raymond Lützhöft.

Skolförvaltningen ska enligt politiskt beslut hålla en personaltäthet i förskolan på 5,9 barn per anställd. I april låg tätheten dock på 6,4 barn per anställd.

- Men de budgeterade medlen ska räcka till att nå en personaltäthet på 5,9 barn per anställd. Det förutsätter jag att man håller kvar vid, säger Bengt Gunnarsson (m), ordförande i skolnämnden.

Prognosen för skolnämndens budget totalt för 2008 visar enligt Bengt Gunnarsson på ett underskott på tre miljoner kronor.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.