Förskolan byggs ut i Alstad

Alstads gamla bibliotek ska snart fyllas med barn. Just nu byggs en helt ny avdelning till förskolan i Alstad som kan ta emot 22 barn.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2005
Här tar den nya förskoleavdelningen form i Alstad. Vaktmästare Peter Karlsson, Henning Olsson från byggföretaget Trebo och förskolelärare Eva Johnsson diskuterar bygget.
Här tar den nya förskoleavdelningen form i Alstad. Vaktmästare Peter Karlsson, Henning Olsson från byggföretaget Trebo och förskolelärare Eva Johnsson diskuterar bygget.Foto: 

Alstad växer. Länge har förskolan inte räckt till för de barnfamiljer som flyttat till byn.

– Det är många från Malmö som flyttar hit, säger förskolelärare Eva Johnsson. Och jag vet danskar som har flyttat hit och pendlar till Köpenhamn.

Många barnfamiljer sökte förskoleplats i Anderslöv, men där var det också trångt. Det beslutades då att en ny avdelning till förskolan i Alstad skulle byggas. Nu är arbetet i full gång och i mitten av april sker förhoppningsvis inflyttning.

Den nya avdelningen ligger under Alstadshemmet och Alstads förskola. Där låg tidigare Alstads bibliotek och ett större duschrum som tillhörde äldreboendet.

– Alstads bibliotek har stått tomt sedan i höstas. Det är bra att vi kan använda den till förskola, säger Eva Johnsson.

Sedan december har arbetet pågått. Runt en halv miljon kronor beräknas bygget kosta. Vissa förseningar har skett på grund av stormen i januari. En entré ska grävas ut på framsidan av huset. Men då måste Sydkraft gräva upp en mängd kablar först.

– Efter stormen har de haft så mycket att göra i Småland att detta har fått vänta, säger Eva Johnsson.

Men i mitten av april hoppas hon att allt ska vara klart. De barn som ska flytta in i lokalerna huserar nu på baracker vid sidan av huset i väntan på att arbetet ska slutföras.

Förskolelärarna har varit med i varje del av planeringen. De är mycket nöjda med resultatet.

– Alla väggar är dubbla samt golv. På det sättet hålls en lagom fuktighet i lokalen, säger hon.

Riktigt bra ljudisolerat blir det också. Personalen har redan provat att låta barnen leka på den nya avdelningen.

– Då var det tyst och lugnt! skrattar hon.

Vissa personalförstärkningar har redan gjorts under hösten på förskolan. Totalt har 0,75 tjänster tillkommit på avdelningarna.

– Det känns skönt när spjutspetsskolan går i gång att vi har fått förstärkning, säger Eva Johnsson.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Alstad
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.