Annons

Förskola får nya köksmaskiner

Med anledning av den ökande efterfrågan på specialmat bland skolbarn installerar nu Ajgeldingerska förskolan fem nya maskiner i sitt skolkök.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2006

På måndag i nästa vecka ska allting vara klart. Med bland annat två nya ugnar och en stor spis hoppas kökspersonalen på Ajgeldingerska förskolan kunna tillgodose kraven på specialmat på ett mer effektivt sätt.

– Som det ser ut nu har vi sju elever som inte kan äta den vanliga maten och det blir svårt att hinna med ibland men med de nya maskinerna kommer matlagningen att gå smidigare, säger Daniel Lek, kock på Ajgeldingerska förskolan sedan ett år tillbaks.

Annons

Det finns flera anledningar till att det i dag finns fler barn i behov av specialmat än för några år sedan. Under de senaste 25 åren har antalet barn med astma och allergier ökat. Något som ofta förklaras med att barn i dag utsätts för förorenad stadsluft och kemiska ämnen i allt högre grad. Överdriven städning och renlighet ses också som en bidragande orsak.

När det gäller mat är de vanligaste allergierna de mot laktos, ägg och konserveringsmedel. Men det är inte bara allergier som gör att efterfrågan på specialmat ökat. Muslimska barn äter till exempel inte griskött och en del elever har en helt vegetarisk kosthållning.

– Med så många olika behov så måste det tillagas en hel del olika sorters mat. Den utrustning vi haft här har inte räckt till. Jag började kolla runt lite på nya maskiner och efter en del tjat blev det slutligen nya spisar och ugnar till ett pris av 100 000 kronor i runda tal, säger Daniel Lek.

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons