Annons

Förskola avvecklas i Trelleborg

Förskolan Solheden läggs ner och femårsverksamheten flyttas till Kattebäcksskolan. Där ska barn från fem år upp till årskurs sex nu samsas om utrymmena.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2004

-Solheden har fungerat i 40 år och det är dags att byta lokaler nu, säger Majvi Wijk, föreståndare på Solheden. Men många föräldrar är uppröda och håller inte med. För några veckor sedan fick de beskedet om nedläggningen och många är nu oroliga för vad som kan hända barnen när små femåringar ska vistas på samma skola som tolvåringar. -Det ett väldigt stort steg för en femåring att börja i en skola med så stora barn, säger Stefan Kotris, pappa till en av femåringarna som ställt in sig på att börja på Solheden. -Visst är det fräshca lokaler, men Kattebäcksskolan har vare sig sandlåda, gungor eller en inhängnad som avskiljer femåringarna från de övriga. Jag undrar om man hinner med att genomföra allt det lagom till höstterminen. Jag vill ju att min femåring ska kunna känna sig trygg. Bakgrunden till flytten är att högstadiet flyttar från Kattebäcksskolan. Då blir det lokaler lediga till förskolan. Nya regler i höst gör att barnen inte längre kan få mat levererad till Solheden från Fågelsångens förskola, utan måste ändå ta sig till Kattebäcksskolan för att äta lunch. Där har man också gymnastik, så då slipper barnen att gå fram och tillbaka, menar Majvi Wijk. Förskolan har också haft svårigheter att hålla sina öppettider. -Vi måste ha öppet från kvart över sex till halv sju. I dag är det redan så att vi bara har öppet till klockan fem. Därefter får det eller de barn som är kvar gå med personalen till Fågelsången och vara där resten av tiden. pedagogiska skäl Barnantalet i femåringsgruppen kommer att minska till hösten, från 22 till 17. Majvi Wijk kan inte lova att det inte kommer att göras besparingar på personalen och att barngrupperna inte kommer att blandas med sexåringarna. -Det är klart att det kan bli tal om besparingar i förlängningen och att vi ser vissa samordningsvinster genom att vi samarbetar med sexårsverksamheten, men det är inte grundtanken med flytten. Vi tror att det är bäst ur pedagogisk synpunkt att flytta till Kattebäcksskolan.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons