Annons

Forskare gav djupare kunskap åt kustnära invånare

Att skapa ett annat värde av havet. Det är det enda sättet att rädda det. Det hävdade Kjell Andersson, forskningsingenjör och dykare när han och en kollega från Lunds universitet höll de första föreläsningarna i en serie om havet.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2010
Peter Jonsson från Lunds universitet var först av föreläsarna. Bara ett 15-tal personer hade dock kommit för att lyssna på honom och hans kollega.
Peter Jonsson från Lunds universitet var först av föreläsarna. Bara ett 15-tal personer hade dock kommit för att lyssna på honom och hans kollega.Foto: 
Kjell Andersson
Kjell AnderssonFoto: 

Trelleborg

"Hur står det till i havet - och hur vet vi det?" Det var rubriken för den första föreläsningen som presenteras av Campus Trelleborg, Havsportalen och Lunds universitet. Först ut var Peter Jonsson, universitetsadjunkt i teknisk geologi.

Annons

– Ja, hur är läget? frågade han retoriskt. På land är det inte svårt att se men hur det står till i havet är inte lika enkelt att ta reda på. Det finns många metoder som alla kanske inte känner till, sade han och gav åhörarna en snabblektion i hur forskare och andra tar reda på alltifrån djup i havet till bottentyper och syrehalter med hjälp av kameror, ekolod och satellitutrustning.

Ett viktigt mätvärde är medelvattenståndet och det har man mätt noggrant under lång tid. Mätningarna visar att det har ökat med 16 cm i södra Östersjön under 100 år. Beräkningar visar också att det om 90 år kommer att ha ökat ytterligare en halvmeter.

– Den här halvmetern kommer att spela roll. Särskilt här vid sydkusten, hävdade Peter Jonsson.

Kjell Andersson, forskningsingenjör och aktiv dykare sedan 1970-talet, har följt utvecklingen i havet längs den skånska kusten och han menade att man behöver skapa exempelvis turistattraktioner av skeppsvrak och stoppa trålfisket till förmån för sportfiske och kustnära fiske för att förändra synen på havet.

– Som jag ser det är det enda sättet att rädda havet att ge det ett annat värde, sade han.

Ann Gäre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons