Försiktighet i Sassnitz
Det är de fågelinfluenasmittade fåglarna på Rügen som gjort att myndigheterna i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern beslutat om särskilda åtgärder för att förhindra spridning av smittan. För färjeresenärerna innebär detta att varje bil måste desinficeras.
– Man kör på en sorts matta med desinficeringsmedel när man kör på färjan, det går väldigt enkelt och snabbt, säger Joakim Kenndal, pressansvarig på Scandlines.
Metoden är den samma som genomfördes för några år sedan då mul- och klövsjukan oroade myndigheterna. Desinficeringen sker även när bilarna kör från Rügen till fastlandet via en bro.
På Scandlines hemsida informeras resenärerna om att åtgärden kan orsaka köbildning. Men några större problem har inte rederiet upplevt än. Båtarna har hittills gått enligt tidtabellen.
– Det är ganska lugnt i trafiken just nu och därför har vi inte haft några större bekymmer, det går som sagt ganska fort att köra igenom, säger Joakim Kenndal. Larmen om fågelinfluensan har gjort att Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ökat beredskapen längs kusterna. SVA har kontaktat fågelstationer och Jägareförbundet och bett dessa hålla ett extra öga på utvecklingen.
– De vill att vi ska vara uppmärksamma på ifall det ligger onormalt många döda fåglar inom ett begränsat område. Hittar vi sex-sju stycken som ligger tillsammans ska vi kontakta SVA, säger Lennart Karlsson, ansvarig för Falsterbo fågelstation.
Karlsson berättar att det alltid ligger döda fåglar längs kusten vid den här årstiden. Vintern är en tuff tid för fåglarna.
– De har haft en kärv vinter och det är många fåglar som strukit med. Hittills har vi inte sett något som är anmärkningsvärt, säger Lennart Karlsson. Under tiden som myndigheterna förbereder sig på att fågelviruset kan komma till Sverige fortsätter Trelleborgs parkavdelning sin insamling av fåglar från Stadsparken och Flaningen. Hittills har ett 30-tal hönor och en del påfåglar samlats in och forslats till kommunens växthusområde.
– Vi tar lite varje kväll, vi får nog hålla på veckan ut, säger Sven-Erik Svensson som håller i insamlingen av fåglarna.
Påfåglarna är besvärligast att samla in. De är snabba och flyger både högt och långt.
– Det är lättare i dåligt väder. Då ställer de sig och skular i en hörna, säger Sven-Erik Svensson.
Andreas Mårtensson
0410-545 27
andreas.martensson allehandasyd.se