Annons

Försenade fåglar börjar anlända

Strandskator och större strandpipare har i dagarna anlänt till Skåne efter vintern. Men de flesta flyttfåglar är sena. På Naturskyddsföreningens första kvällsexkursion var intresset stort för att hälsa de långväga vännerna tillbaka.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2013
Sandra Modig älskar att spana efter fåglar och trotsade den hårda vinden under onsdagen.
Sandra Modig älskar att spana efter fåglar och trotsade den hårda vinden under onsdagen.Foto: Sofia Bergström

- Jag har alltid varit intresserad av fågelskådning. Jag tycker så mycket om djur helt enkelt, säger Sandra Modig.

Hon är 25 år, läser till biolog och är medlem i Skånes ornitologiska förening. Under onsdagskvällen följde hon med Naturskyddsföreningen i Trelleborg på en tur ut till vindskyddet vid golfklubben på Stavstensudde.

Annons

- Jag är glatt överraskad över att så många hängde på i dag. Jag trodde att vädret skulle få folk att stanna hemma, säger Lars Sundlöf som leder exkursionerna.

Han har märkt att flera nya medlemmar börjat ansluta sig. Sandra Modig är en av dem.

- Ja, det är min första gång men kanske inte sista. Det är ju roligt att titta på fåglar tillsammans. När man ser en ny fågel är det en glädje att dela den upplevelsen med andra, säger hon.

Denna onsdag är blåsten extra hård på udden. Några få golfspelare syntes på banan när Naturskyddsföreningens deltagare skyndade över i motvind. Väl framme vid vindskyddet hade värmen en liten chans att dröja sig kvar.

Förväntningarna var inte så höga på att hitta flyttfåglar som kommit tillbaka efter vintern.

- Nej, allt är så försenat. Men strandskator och större strandpipare har precis kommit tillbaka, säger Lars Sundlöf.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons