Annons

Förre chefsläkaren blir regional sjukvårdsdirektör

Region Skåne har i dagarna utsett de nya verksamhetscheferna. Ny hälso- och sjukvårdsdirektör blir Jesper Persson, känd för trelleborgare som den tidigare chefsläkaren på Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2003

Nu arbetar han som verksamhetschef vid medicinkliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad. Den 1 maj tillträder han sin nya tjänst i regionen. - Det här kom som en nyhet för mig, men det är naturligtvis hedrande. Jag ser det som ett förtroendeuppdrag och en möjlighet att kunna påverka sjukvården i regionen. En stor utmaning blir enligt Jesper Persson att hitta modeller för en bra vård till en rimlig kostnad. Trots regionens skrala ekonomi. En av de viktigaste uppgifterna blir att få närsjukvården, såsom vårdcentraler, att fungera. - Jag tror att mycket kan lösas om man kan hitta bättre samarbetsformer mellan kommunerna, som har hand om primärvården, och regionen. Ett av de största problemen när det gäller primärvården är bristen på personal. Jesper Persson får en tuff uppgift i att rekrytera både läkare och sjuksköterskor till Skåne. - Det saknas helt klart folk. I dag vill de flesta gärna specialisera sig, man ska kunna mycket om lite. Allmänläkare behövs, men det arbetet har inte lika hög status. Från tiden i Trelleborg tar han med sig värdefulla erfarenheter av hur närsjukvården kan fungera. - Jag tycker att den modell som fanns i Trelleborg under 90-talet fungerade mycket bra. Det fanns ett fint samarbete mellan kommunen och regionen där patienten stod i centrum. Mimers hus och Mimers källa är två sådana exempel.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons