Annons

Förlikning i hönsstriden

Per och Eva Granvik i Stora Slågarp har nu förlikats med ägaren till hönsfarmen de har som granne. Uppgörelsen gör att ärendet inte längre drivs vidare i domstol.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2012
Foto: 

– Vi har nått en överenskommelse, berättar Per Granvik. Vi var uppe i mark-och miljödomstolen med våra ombud och fick en uppmaning att försöka förlikas. Och det lyckades vi göra.

Per Granvik vill inte precisera vad uppgörelsen mellan parterna går ut på.

Annons

– Vi har fått ekonomisk kompensation, säger han, men jag vill inte säga hur mycket.

Paret Per och Eva Granvik flyttade ut till Stora Slågarp från Malmö 1992, till en lantlig idyll. Men för två år sedan fick de plötsligt se att grannen byggde ut en anläggning med 18 000 höns för ekologisk äggproduktion.

Efter ett samråd godkände samhällsbyggnadsnämnden anläggningen den 14 januari i fjor.

Familjen Granvik upplevde dock stora problem med lukten från anläggningen och överklagade beslutet att godkänna hönsfarmen till länsstyrelsen som emellertid avslog överklagandet. ??Länsstyrelsen ansåg inte att lukten från anläggningen är så stark att den motiverar en omplacering av eller ett förbud för verksamheten.

Familjen fortsatte sin kamp och överklagade ärendet till mark- och miljödomstolen.

– Vi hade även lämnat in en stämningsansökan på grund av att vi anser att värdet på vår fastighet minskat på grund av närheten till hönsfarmen, säger Per Granvik.

Efter att familjen Granvik och grannen nu kommit överens har fallet avvecklats i domstolen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons