Annons

Förlikning i AD för Trelleborgskrögare

En restaurangägare i Trelleborgs kommun får betala 38 000 kronor i skadestånd till en före detta anställd som sparkades efter att ha vänt sig till facket för att få ut sin lön.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2003

Det står klart efter att företaget, facket och den tidigare anställda förlikats i Arbetsdomstolen (AD). Sammanlagt krävde facket och den före detta anställda närmare en kvarts miljon kronor i utebliven lön och skadestånd, bland annat för brott mot föreningsrätten, men förlikningen slutade alltså på en betydligt blygsammare summa. Förlikningen innebär också att den tidigare anställda avstår från sin rätt att ha företräde till återanställning och att alla mellanhavande mellan parterna är avklarade. Vardera sidan står också för sina egna rättegångskostnader. Enligt fackföreningens stämning till Arbetsdomstolen ska den anställda inte ha fått ut rätt lön under sin anställningstid; inte heller har någon semesterersättning betalats ut. Den anställda upplyste då arbetsgivaren om att den fackliga organisationen skulle kontaktas för hjälp och stöd med att få ut rätt lön och få arbeta den tid som var överenskommen. Samma dag fick facket ett fax från arbetsgivaren där den anställda varslades om uppsägning. Enligt fackets uppfattning var varslet en direkt följd av att den anställda tänkte begära facklig assistans.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons