Förintelsens offer högtidlighålls

För att högtidlighålla minnet av Förintelsens offer ordnar Trelleborgs kommun och Trelleborgs församling en minneshögtid söndagen 27 januari.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2002

Det blir fackeltåg från Rådhustorget till S:t Nicolai kyrka där kyrkoherde Gustaf Centervall håller ett kort tal till att börja med.

Det musikaliska inslaget består av Per Frendahl som spelar på orgel, Cathrin Flink på tvärflöjt och Lia Lonnert på harpa.

Kenneth Milldoff, skådespelare från Malmö dramatiska teater, talar i kyrkan.

- Det är viktigt att kommunen tar ett sådant här initiativ, säger Nils Gunnar Snygg (s), ordförande i Trelleborgs

Medan besökarna sätter sig i kyrkan och när de går efter programmet visas ett spel med bilder från koncentrationsläger i kyrkan.

Den 27 januari är proklamerad som nationell minnesdag för Förintelsen. Runt om i landet hålls minnesstunder för alla som föll offer för nazismens brott.

Att just 27 januari valts ut som minnesdag beror på att det var datumet som sovjetiska trupper befriade koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Minnesdagen, som uppmärksammas både nationellt och internationellt, har som syfte att hedra offren för Förintelsen, sprida kunskap om händelserna, lyfta fram det personliga ansvaret och öka handlingskraften.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.