Annons

Förintelsens offer hedras

På måndagen uppmärksammades befrielsen av förintelselägret Auschwitz - Brikenau med ett fackeltåg och en teateruppsättning på Folkets Hus.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2003

- Jag läste i en bok att vi sedan krigsslutet 1945 har haft fred på jorden i bara tolv dagar i följd. Det är en skrämmande tanke och nu vilar det ett krigshot över delar av världen. Vi lär oss aldrig av historien, säger kommunfullmäktiges ordförande Nils Gunnar Snygg (s). Framför Rådhuset har ett 50 tal trelleborgare samlats med facklor i händerna för att delta i manifestationen. BILD: FREDRIK SWEDEMYR Nils Gunnar Snygg hälsar alla välkomna och påminner om vikten av att inte glömma det fruktansvärda som utspelade sig under Förintelsen. Totalsiffran över dödade judar varierar, men FN:s officiella siffra är sex miljoner. Utöver judarna mördades uppskattningsvis mellan fyra och fem miljoner romer, politiska fångar, krigsfångar och andra. - Det är viktigt att ständigt påminna om att människan är grym och vi lever i en grym tillvaro, säger han. Årets arrangemang avslutades med föreställningen Det var en gång en annan bro av Marianne Wesén och Simon Rosenbaum. Bägge har själva erfarenheter av de mörka krigsåren och flydde över Öresund till Sverige. - Jag kom till Klagshamn 10 oktober 1943. Den här kvällen betyder kolossalt mycket för mig. Jag hade familj i Polen som hamnade i olika läger. Detta är en mänsklig tragedi och det är viktig att aldrig glömma. Det sorgliga är att det fortfarande sker folkmord, säger Simon Rosenbaum.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons