Förintelsen uppmärksammades med tal och musik

Alla måste ta sitt ansvar som samhällsmedborgare för att det inte ska hända igen, var budskapet.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2007

Ett trettiotal trelleborgare samlades under lördagen i Norra kapellet för att minnas de fasor som nazismen spred över Europa under nästan ett decennium. Den 27 januari var årsdagen då fångarna i förintelselägren Auschwitz och Birkenau befriades av Röda Armén.

Det uppmärksammades bland annat med tal av fullmäktiges nya ordförande Inger Hansson. Hon pratade om dem som fallit offer för nazisternas grymma ideologi.

- Vi får heller inte glömma att det har hänt igen och det kan hända igen, sade Inger Hansson och nämnde Stalins framfart i Ryssland, Pol Pots Kambodja, Maos revolution i Kina, Bosnien, Darfur och Palestina som färska exempel.

Mellan talen spelades klezmermusik av Johan Ohlsson, dragspel och Filip Runestam, fiol, både egna kompositioner och kända klassiker.

- Livsbejakande musik och ett exempel på den kultur som nästan helt utraderades under nazismen, kommenterade kyrkoherde Gustav Centervall.

Besökt läger

Flera gånger har han tillsammans med ungdomar besökt koncentrationslägret Stutthof, som upprättades redan 1939 i Polen nära Gdansk. Under lördagens manifestation visade han film och stillbilder som tagits i lägret, som av tyskarna förskönande kallades för Waldlager, skogsläger. Under förevändning att oliktänkande skulle vistas i lägret tills kriget var slut fördes mer än 120 000 människor till Stutthof. Få kom därifrån.

- Här avrättades tusentals människor. Man sköt dem, hängde dem, gasade ihjäl dem eller dödade dem med en giftinjektion i hjärtat, sade Gustav Centervall .

Han pratade om nödvändigheten att agera och inte bara se på.

- Det vi kan göra nu är två saker. Dels hedra och inte glömma dem som dog i Förintelsen. Dels ta vårt ansvar som samhällsmedborgare så att det inte händer igen.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.