Annons

Förhandlare ska utse strategiska hamnar

Regeringen har utsett en förhandlare som ska utse strategiska hamnar inom ramen för regeringens nationella hamnstrategi.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2006

– Trelleborgs hamn ligger ganska bra till med sitt geografiska läge och stora godsvolym. Det kommer dock att ställas höga krav på hamnarna när det gäller miljön. Om Trelleborgs hamn uppfyller dem kan jag inte svara på, säger Karin Svensson Smith, riksdagsledamot som haft en central roll i arbetet med regeringens trafikpolitiska proposition som antogs av riksdagen i slutet av maj.

Bengt-Owe Birgersson, professor i statskunskap och Vd för SABO (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag) har utsetts till förhandlare med uppdrag att ge förslag på strategiska hamnar. Bakgrunden är regeringens avsikt att utforma en nationell hamnstrategi för Sverige.

Annons

Regeringen ska sedan bestämma sig för vilka hamnar av landets 52 som staten kommer att satsa mer på och som i förlängningen kommer att få ta över trafik från övriga hamnar. Ett tiotal kommer att bli aktuella, enligt Karin Svensson Smith.

– Hamnstrategin handlar om att effektivisera transporter och minska miljöbelastningen. Huvudmännen för de hamnar som vill delta måste åta sig att minska miljöbelastningen. Kommunerna bör underlätta för dem som använder katalysatorer och miljövänligare bränsle. Sjöfartsstödet till de hamnar som använder sig av svavelrikt bränsle bör minska och avgifterna öka, säger Karin Svensson Smith.

Enligt hamnstrategin ska Väg- och Banverket samordna väg- och järnvägsnät för att effektivisera godstransporterna. För att stimulera användandet av järnvägstransporter ska kilometerskatt för svenska och utländska tunga lastbilar ska införas om det inte får negativa konsekvenser för regioner och näringar, enligt Svensson Smith.

I samband med att regeringen tillsatt en förhandlare har Banverket fått i uppdrag att peka ut ett strategiskt nät av kombiterminaler i landet. Båda uppdragen ska redovisas till regeringen senast den 1 oktober 2007.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons