Författare utan att ha strävat dit

Tv å av de fyra författare som deltog i årets upplaga av Bokens dag på Församlingshemmet i Trelleborg hade inte alls tänkt att deras verk skulle bli böcker från början.
Trelleborg • Publicerad 6 november 2007
Paolo Robertos kokbok är skriven för att alla ska kunna laga maten. "Vi måste ge oss tid att laga mat" menar författaren. Bild: Tomas Nyberg @08 Bildbyline:Bild Tomas Nyberg
Paolo Robertos kokbok är skriven för att alla ska kunna laga maten. "Vi måste ge oss tid att laga mat" menar författaren. Bild: Tomas Nyberg @08 Bildbyline:Bild Tomas NybergFoto: 

Paolo Roberto, skådespelare, boxare, programledare och mycket mer, har nu även blivit författare. På Bokens dag i Trelleborg berättade han om sin kokbok "Mina fastrars mat". Men från början var det inte alls tänkt att det skulle bli någon bok.

- Det började med att jag ville bevara de gamla berättelserna från Italien för mina barn, säger Paolo Roberto. Utan historia blir ju barnen som träd utan rötter.

Paolo Robertos släkt kommer från Maddaloni i södra Italien.

- Maten är oerhört viktig och berättelserna och recepten hänger ihop, säger han.

Sedan fick han en knuff av sin fru att ta kontakt med ett förlag och nu ligger boken där.

- Det är enkla recept, italiensk bondmat, som alla kan laga. Det är mat som vi äter hemma.

I familjen äter man 80 procent italiensk och 20 procent svensk mat.

- Mina barn äter ju mer blodpudding än barnen i Italien, säger han och skrattar. Inte heller Malin Sävstam hade en tanke på att hennes dagbok som hon skrev medan hon arbetstränade för att komma tillbaka efter att hon mist sin man och två av sina barn och flera nära vänner i tsunamikatastrofen i Thailand annandag jul 2004 skulle komma ut som boken "När livet stannar".

- En kollega bad att få läsa och menade att fler borde få chansen att läsa den, berättar Malin Sävstam. Även DN: s förre chefredaktör Jan Wifstrand läste och det blev en artikel i tidningen VI och nu alltså en bok.

Malin Sävstam menar att boken är en balansgång mellan det personliga och det privata.

- Men min son tycker att det är bra att boken kommer ut. Och kan den hjälpa någon annan så är det ju bra. För mig har den varit en stor hjälp.

Birger Bergh från Lund har dock hela tiden planerat att ge ut sin bok "Kons-ten att få rätt. Handbok i talekonst" .

- Mitt bästa tips för den som vill få rätt är att vara mycket väl förberedd men ge illusionen av att man improviserar för stunden. Och sedan att smickra åhörarna! Vilken tur att jag hamnat just här bland sådana intelligenta människor! Det slår aldrig fel.

På denna den 57: e upplagan av Bokens Dag i Trelleborgs kommun medverkade även Agneta Ulfsäter-Troell som berättade om sin bok "Att människan levde - Maria Larssons eviga ögonblick" som snart även blir film i regi av hennes man Jan Troell.

Förutom Trelleborgs församling och Kulturnämnden står Söderslätts bok och Papper samt ABF bakom Bokens Dag.

Lasse Bryggare

0410-545 71

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.