Annons

Författare föreläser om funktionshindrade

I sin bok Funkisar tar Nicole Kling upp attityder och föreställningar om funktionshindrade. På torsdag föreläser hon på församlingshemmet i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2012

En av fem svenskar har någon form av funktionshinder. Trots det faller de många gånger bort i diskussioner som rör integration och jämlikhet. Det säger Nicole Kling, som har en bror med Downs syndrom och förra året släppte boken Funkisar - folkgruppen med det lilla extra.

– Funktionshindrade tas många gånger inte på allvar. Man ser inte deras tillgångar. De är också underrepresenterade i media. Min föreläsning kommer bland annat att handla om det, säger hon.

Annons

En annan viktig del av föreläsningen rör fosterdiagnostik. En teknik som används för att undersöka om foster riskerar att utveckla funktionsnedsättningar. I Danmark har det lett till fler aborter.

– Antalet barn som föds med Downs syndrom har minskat med 13 procent om året sedan 2004. Lite tillspetsat innebär det att personer med den diagnosen är utrotningshotade, säger Nicole Kling.

Föreläsningen arrangeras av föreningen FUB, För barn och unga med utvecklingsstörning.

– Jag blev glad när de tog kontakt. Jag har föreläst lite om boken tidigare men detta är första större föreläsningen, säger Nicole Kling.

Emma Lind
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons