Författare firade lång boktradition

Vad får man om man för samman två journalister, en programledare och en konditor i ett församlingshem? Svaret är Bokens dag. På måndagen hölls arrangemanget för 60:e gången i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2010
Jan Hed signerar sin bok till Kerstin Lindskog
Jan Hed signerar sin bok till Kerstin LindskogFoto: Eva-Lisa Svensson
Maria Johansson, Helsingborg: – Jag gillar nog mest romaner, inte så mycket deckare. Hellre om relationer. Just nu läser jag en relationsroman som heter Hohaj.
Maria Johansson, Helsingborg: – Jag gillar nog mest romaner, inte så mycket deckare. Hellre om relationer. Just nu läser jag en relationsroman som heter Hohaj.Foto: Eva-Lisa Svensson
Ola Lindskog, Lund: – Jag brukar läsa väldigt varierat. Mest teknologisk Sci-Fi. Det senaste jag läst nu är annars en bok om en tjej som bosätter sig hos judar i New York.
Ola Lindskog, Lund: – Jag brukar läsa väldigt varierat. Mest teknologisk Sci-Fi. Det senaste jag läst nu är annars en bok om en tjej som bosätter sig hos judar i New York.Foto: Eva-Lisa Svensson
Kerstin Söderberg, Höllviken: – Jag läser väldigt blandat men gärna biografier, inte så många deckare. Just nu läser jag Yvonne Hirdman, Den röda grevinnan.
Kerstin Söderberg, Höllviken: – Jag läser väldigt blandat men gärna biografier, inte så många deckare. Just nu läser jag Yvonne Hirdman, Den röda grevinnan.Foto: eva-lisa svensson
Lars Ove Edberg, Svedala: – Jag brukar läsa biografier och historiska böcker med till exempel politisk historia. Just nu läser jag biografin om Palme. Den väcker liv i hans ungdoms dagar.
Lars Ove Edberg, Svedala: – Jag brukar läsa biografier och historiska böcker med till exempel politisk historia. Just nu läser jag biografin om Palme. Den väcker liv i hans ungdoms dagar.Foto: Eva-Lisa Svensson

Oavsett yrke kan alla fyra kalla sig författare och har under året gett ut varsin bok. Först upp på scenen i församlingshemmet var Josefine Sundström som debuterat med boken Vinteräpplen. Hon har de senaste åren arbetat som programledare och betecknas som "tv-kändis" med tillhörande medverkan i program som "Så ska det låta" och "Doobidoo".

– Men baksidan på den medaljen är att det funnits en liten förutfattad mening om oss som figurerar i dessa sammanhang, sade Josefine Sundström och berättade att många förväntade sig att hennes bok snarast skulle vara någon form av kändisskvaller.

Men istället handlar boken om en kvinna som tvingas fly med sina barn eftersom hon blir misshandlad av sin man, alltså en mörk och allvarlig historia.

– Vissa har svårt att få ihop bilden av den här lilla glada programlederskan och min bok, menade Josefine Sundström som också berättade att hon hämtat inspiration till bokens karaktär från sin egen mors historia.

Även kvällens andra författare, Olle Lönneus, har använt verkligheten som inspiration till sin senaste bok Mike Larssons rymliga hjärta. Åtminstone till viss del.

– Det är i allt väsentligt en påhittad roman. Men det finns enskilda anekdoter som har verklig bakgrund, sade han och berättade att inspirationen till figuren Bubbelkungen var hämtad från artiklar om en man som bröt sig in i matbutiker och stal plastkulor med leksaker i ur vridautomater.

– Den brottsmanin kan man säga att Bubbelkungen har fått ärva. Jag försöker använda mig av mycket humor när jag skriver. Även svarta berättelser behöver humor.

Jan Hedh har släppt sin tolfte bok, 277 sorters kakor. Tidigare har hans böcker om bland annat choklad och om surdeg satt ordentlig fart på intresset för godsaker och brödbak.

– Jag har startat marscherna kan man säga. Jag tycker att det är viktigt att behålla kvar traditioner och hantverkskunnande.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.