Företaget som golvar kunderna

Ek eller bok är klassikerna. Men en fotbollsklubb i Norge var nyskapande och satsade på blå färg med gräsmönster. På Pergo i Trelleborg går kundernas varierande beställningar från pappersprodukt till verklighet, med början på just papper.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2011
Laminaten som tillverkas på Pergo går till största delen till den egna golvtillverkningen. Men en del sä
Laminaten som tillverkas på Pergo går till största delen till den egna golvtillverkningen. Men en del säFoto: Claes Nyberg
Företaget har 175 anställda i Trelleborg. En av dem är Christer Jeppsson.
Företaget har 175 anställda i Trelleborg. En av dem är Christer Jeppsson.Foto: Claes Nyberg
Tillverkningen sker maskinellt. Ett Pergogolv används i genomsnitt i tio år innan det byts ut.
Tillverkningen sker maskinellt. Ett Pergogolv används i genomsnitt i tio år innan det byts ut.Foto: Claes Nyberg
När laminatet limmats fast på träfiberskivan ska det torka innan det skickas vidare till sågning och fräsning.
När laminatet limmats fast på träfiberskivan ska det torka innan det skickas vidare till sågning och fräsning.Foto: Claes Nyberg

Pallen lastad med avlånga kartonger glider fram längs transportbandet. Lastpallen stannar till. Packningsmaskinen börjar arbeta och täcker kartongerna med genomskinlig plast. Pallen rullar vidare till lastbryggan. Ytterligare en beställning med Pergogolv är klar för leverans.

– Vi gör ungefär 100 000 leveranser om året. 90 procent går på export, säger produktionschefen Krister Hansson.

Men golven tar sin början i ett helt annat format, nämligen på tre enorma pappersrullar. På varje rulle finns olika papperstyper som via valsar går in i en pressmaskin. Ljudnivån är hög, liksom temperaturen.

– Det är tre impregnerade pappersskikt som bildar själva laminatet. Det första är ett basskikt, det andra är dekorpapper, alltså bok eller ek eller vad kunden har beställt, och det översta är ett genomskinligt skyddsskikt som ger rep- och slitageskydd. Sen valsas strukturpapperet över ytan. Det är detta som gör att samma ekmönster kan bli matt, glansigt eller antikt, säger Krister Hansson.

När laminatet är klart slipas undersidan för att de sammanpressade skikten ska kunna limmas fast på en skiva av träfiber, ett material som kallas för HDF, High Density Fibreboard. På underskivan fästs ett specialtillverkat pappersmaterial. Materialet är ljuddämpande och skapar stabilitet.

– Skivorna skickas hit med tåg från Tyskland. Väldigt mycket jobb handlar om att bedöma hur mycket, och vilka artiklar, vi ska sälja framöver och hur mycket material vi behöver, det är en ganska avancerad process, säger Krister Hansson.

Nästa steg i tillverkningsprocessen är sågning och fräsning. Golvplankorna sågas upp i mindre delar, dessutom ska fogarna fräsas ut. Alltså de två steg som resulterar i pusslet som på plats sätts samman till ett färdigt golv.

– Det sista steget innan packningen är kvalitetskontrollen. Vi mäter att fogarna ligger inom avvikelsenormerna, och gör installationstester. Vi har även specialkameror som letar efter glans eller färgavvikelser. Men vi gör också en manuell avsyning, säger Krister Hansson.

När golven lämnat fabriken kommer de att läggas ut i hem och offentliga miljöer världen över. Den enskilt största marknaden är Norge. Och trots att golven finns i dekorer som sten, betong och keramik är det klassikerna ek och bok som säljer bäst.

– Människor tittar i katalogen och tycker det verkar vara spännande med ett stenmönster. Sen är det dags att köpa golvet och då blir det ändå eken som vinner, säger Krister Hansson.

Men för den som vill, och har råd, finns möjligheten att specialbeställa golv. Något som en fotbollsklubb i Norge utnyttjade.

– De hade en speciell blå färg i sitt klubbmärke och höll på att bygga en ny arena. Då skulle golvet i logerna ha samma färg och dessutom se ut som gräs. Så de tog kontakt med oss och frågade om en sån beställning skulle funka. Nu ligger golvet på plats i arenan, säger Krister Hansson.

Antalet beställningar som landar hos Pergo styrs till stor del av klimatet i byggbranschen. Om temperaturen stiger hos byggföretagen kan Pergo räkna med fyllda orderböcker. Men om allt vänder till plötslig kyla står Trelleborgsföretaget inför bistra tider.

– 2007 gjorde vi ett rekordår. 2008 kom finanskrisen. Sen rasade byggmarknaderna i Spanien och England. Så det har varit tufft. Men förra året såg vi en ljusning, det verkar som om läget har vänt. Man kan säga att vi går bra i länderna som ordning på statsfinanserna, säger Krister Hansson.

Vilka marknader kommer att bli viktiga i framtiden?

– Vi växer starkt i Polen, Ryssland och övriga Östeuropa. Kina kommer också, men inte lika starkt.

Har du Pergogolv hemma hos dig?

– Jag flyttade för en del år sen så i nya huset har jag inte det. Men i det gamla låg det Pergogolv.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.