Annons

Företagare varnar för bluffräkning

En räkning på 2 875 kronor för ett rengöringsmedel damp ner i James Gaddenius brevlåda i fredags. Men något medel har han inte beställt. Nu varnar han andra företagare för Kontorsgrossisten AB som skickat räkningen.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2009

TRELLEBORG. "Vänligen betala inom 14 dagar netto" står det på pappret som företaget Kontorsgrossisten skickat ut till företagare i Sverige. James silversmedja i Smygehamn fick brevet i fredags.

– Läser man inte den finstilta texten kan man tro att det är en faktura, säger James Gaddenius.

Annons

Han är inte ensam om att dra den slutsatsen. TA fick igår ta del av ytterligare ett utskick som en anonym läsare faxade in.

Organisationen Svensk handel hade vid lunchtid igår tagit emot 200 klagomål på företaget Kontorsgrossisten. I slutet av förra veckan sattes företaget upp på organisationens varningslista.

– De har utformat ett erbjudande så att det ser ut som en faktura. Till råga på det har de en klausul på avtalet, så om du betalar så binder du upp dig på en tillsvidareprenumeration och då får du ännu mer kostnader. Det är skojeri på hög nivå, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel.

Han råder alla företagare som får utskicket att polisanmäla det och skicka en kopia på utskicket till Svensk handel.

– Det här företaget har skickat överallt. De har till och med skickat till domstolar, säger Dick Malmlund.

Kontorsgrossisten AB har sitt säte i Lund. Polisen i Lund som handlägger ärendena hade igår morse fått in omkring 90 anmälningar mot företaget. Men, konstaterar polisens bedrägeriansvarige Malcolm Göthe, företaget har inte begått något brott.

När TA ringer upp Kontorsgrossisten svarar en person som hänvisar till att kundtjänstansvarige ska återkomma. Men ingen ringer upp. James Gaddenius tror att utskicket är tajmat med tidpunkten då många företag har orutinerad sommarpersonal på sina kontor. För ett något år sedan lurades han själv att betala 3 800 kronor för att få med sina kontaktuppgifter i en obskyr telefonkatalog. Den här gången faller han inte för erbjudandet.

– Det är ju syndapengar. De kunde man ha haft roligare för, säger James Gaddenius.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons