Annons

Företag ska bli väg till nya jobb

Lag-om tjänst. Det är arbetsnamnet för den ekonomiska förening som är på väg att bildas med hjälp av socialtjänsten. "Den ska ge plats åt personer som har problem att ta sig in på arbetsmarknaden", berättar Cecilia Lejon, chef på Arbete och försörjning.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2007

Projektet att starta ett socialt företagande i Trelleborg håller på att ta form.

Vid Individ- och familjeomsorgsnämndens senaste sammanträde tidigare i veckan gavs ett klartecken till att stödja initiativet. Nämnden skjuter till en miljon kronor till det sociala företagandet, som i praktiken innebär att alla som har OSA, det vill säga Statlig offentlig anställning, på Signalen får sluta där och erbjuds gå in i det nya företaget Lag-om tjänst, som bland annat ska erbjuda hushållsnära tjänster.

Annons

Cecilia Lejon, chef för arbete och försörjning, bedyrar att ingen ska hamna i en gråzon mellan projekten, och därmed riskera att bli utan sysselsättning.

– Alla som har OSA-arbete vid Signalen i dag ska erbjudas att vara med i företaget, säger hon.

Lejon menar att projektet kan hjälpa dem som vill ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det här sociala företagandet kan bli inkörsporten till att få jobb och vi hoppas att det är ett sätt att skaffa sig meriter, resonerar hon. Företaget ska vara en ekonomisk förening, enligt planerna, och dem som arbetar där ska även erbjudas delägarskap.

– På så vis kan de anställda jobba i företaget och känna sig delaktiga och vara med och bestämma, menar Lejon.

Trelleborgs kommun kommer samtidigt att hålla sin hand över företaget, bland annat genom att ha ordförandeposten i den ekonomiska föreningen.

Ambitionen är att den ekonomiska föreningen ska startas någon gång under nästa år och utgöras av ett 20-tal personer. Ungefär tio anställda ska arbeta där permanent. Lönen ska vara avtalsenligt och tecknas enligt gällande kollektivavtal.

– Meningen med hela den här företagsidén är att de anställda ska kunna sälja hushållsnära tjänster, flytt- och städhjälp eller till exempel fönsterputsning, säger Lejon, som understryker att priserna på de respektive tjänsterna ska vara marknadsmässiga. Ina Liljeberg (m), som är ordförande i IFO, Individ och familjeomsorgsnämnden, tycker att det planerade sociala företagandet är en utmärkt idé:

– Jag tror att det här är en bättre modell än det som finns på Signalen i dag. Det här kommer att ge riktiga arbeten, ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd, säger hon.

 Johan Persson 

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons