Annons

Företag får bidra till gatuarbeten

Det kan bli två nya matbutiker i kvarteret Phylatterion i hörnet Bryggaregatan/ Hedvägen. Förslaget till ny detaljplan ger utrymme för två matbutiker på vardera högst 1 500 kvadratmeter i kvarteret.
Trelleborg • Publicerad 6 mars 2004

Kommunstyrelsen sade ja till planförlaget på sitt sammanträde i torsdags. Samtidigt har kommunen tagit fram exploateringsavtal för Lidl som planerar att bygga sin butik i Bilias lokaler i östra delen av kvarteret och för Trellebo fastigheter som vill bygga ut handeln i västra delen. Avtalen innebär att exploatörerna får vara med och betala ombyggnader på Hedvägen som måste göras på grund av att trafiken till kvarteret beräknas öka. Avtalet med Lidl innebär att matkedjan betalar sammanlagt en miljon kronor för gatuarbeten, medan Trellebo fastigheter kommer undan med 600 000 kronor. Orsaken till att det handlar om olika belopp är att det handlar om två olika infarter. Lidls infart ligger närmare korsningen Bryggaregatan/Hedvägen och trafiken påverkas mer av en in- och utfart där. Halva summorna, en halv miljon kronor för Lidl och 300 000 kronor för Trellebo fastigheter, avsätts till förändringar längs Hedvägen för att göra trafikmiljön säkrare för oskyddade trafikanter. Det kan handla om refuger, avstängningar av gator för att få trevägskorsningar istället för fyrvägskorsningar eller nya bussfickor. Andra hälften av pengarna ska användas till att antingen bygga om Hedvägen till en trefilig väg vid korsningen eller bygga en rondell. Spi ville ha en handelsutredning innan beslut fattades och c var emot på grund av risken för ökad trafik på Hedvägen. Beslutet om att säga ja fattades dock utan votering. Slutligt beslut om detaljplanen och exploateringsavtalen fattas av kommunfullmäktige.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons