Föreningen hittade på årsmöten och förfalskade protokoll
TA avslöjade på onsdagen att det i Trelleborg basket presenterats påhittade revisionsberättelser undertecknade med falska namnteckningar. TA kan nu visa att det finns ytterligare en person som utnyttjats av föreningen utan sin vetskap. Och att de senaste årsmötena i själva verket aldrig har ägt rum.
Riksidrottsförbundets jurist reagerar starkt på uppgifterna: ”Det är allvarligt på många sätt”.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2022 • Uppdaterad 1 april 2023

Läser man det senaste årsmötesprotokollet från det möte som ska ha hållits söndagen den 5 september förra året så hälsade ordförande Elias El-Haddad medlemmarna välkomna innan han valdes till mötesordförande.

Men TA:s granskning visar att mötet aldrig har ägt rum. Varken ordförande eller den mötessekreterare med vars namn protokollet är signerat säger sig ha deltagit i mötet.

Annons

Den som står som mötessekreterare har dessutom, vid flera tidigare årsmöten som Trelleborgs Allehanda tagit del av, uppgetts ha fört protokoll.

Protokollen har vi begärt ut från kommunen som ett led i en större granskning av Trelleborg basket. Detta efter uppgifter om brister i redovisningen av de pengar som betalas i basketklubbens loppisbutiker.

”Han har väl gått in i väggen och sånt där, bara gått upp i rök i princip.”
Thomas ”Basketmannen” Nilsson
Den person som påståtts vara sekreterare på senaste årsmötet har enligt Thomas ”Basketmannen” Nilsson ”gått upp i rök”. När TA ringer personen visar det sig att han inte varit i kontakt med föreningen på flera år.
Den person som påståtts vara sekreterare på senaste årsmötet har enligt Thomas ”Basketmannen” Nilsson ”gått upp i rök”. När TA ringer personen visar det sig att han inte varit i kontakt med föreningen på flera år.Foto: Tomas Nyberg

I fredags förra veckan träffade TA Thomas ”Basketmannen” Nilsson för en intervju om pengarna. Han berättade då att man skjutit upp årets årsmöte och det är planerat att hållas den 20 oktober.

Han förklarar att orsaken är att flera styrelsemedlemmar har hoppat av.

– Sen har vi en som har försvunnit, säger han.

Någon som har försvunnit säger du?

– Ja, han har väl gått in i väggen och sånt där, bara gått upp i rök i princip, säger Thomas ”Basketmannen” Nilsson och syftar på den påstådda sekreteraren.

Ett par dagar senare ringer vi upp sekreteraren, en trelleborgare i 60-årsåldern. Han svarar på vårt första försök.

Jag ringer dig för att du sitter i styrelsen för Trelleborg basket.

– Jaha, sitter i styrelsen? Jag har inte varit där på år och dagar.

När hade du kontakt med föreningen senast?

– Det kommer jag inte riktigt ihåg, säger han och en röst hörs i bakgrunden.

– Någon gång 2008 säger min fru. Det var i alla fall länge sedan, konstaterar han vidare.

Men du står som sekreterare på årsmötet som hölls i september förra året och du är även invald i styrelsen sedan flera år tillbaka.

– Jag har egentligen bara varit funktionär i basketföreningen. Det här är okänt för mig. Det har jag ingen aning om att jag överhuvudtaget finns med i. Jag har inte alls skrivit under några papper, jag tycker att detta är jättekonstigt, säger han och förklarar bestämt att han inte vill ha något mer med saken att göra och inte heller ha sitt namn i tidningen.

Nästa samtal går därmed till Elias El-Haddad. Han fick frågan om han ville överta ordförandeskapet i Trelleborg basket i samband med att den tidigare ordförande Thomas ”Basketmannen” Nilsson tillträdde som ordförande för kultur- och fritidsnämnden efter förra valet.

Ni hade årsmöte den 5 september förra året i loppislokalen på Maskingatan. Minns du det?

– Jag har aldrig varit i loppislokalen. En gång var jag inne som hastigast på loppisen som ligger närmast Västervångshallen. Men det var nu i höstas, säger Elias El-Haddad.

Kan det stå fel plats för mötet i protokollet?

– Jag minns inte att jag skulle varit närvarande. Jag vet att jag står som ordförande men våra möten har vi alltid haft i hallen, säger han och syftar på Västervångshallen.

Vi läser upp en del av protokollet för Elias El Haddad samt uppger namnen på övriga deltagare på mötet. Bland dem finns Thomas ”Basketmannen” Nilsson samt kassören Thomas Nilsson.

Så du har inte suttit på något årsmöte och hälsat medlemmarna välkomna så som det står i protokollet?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Kassören, jag och han har aldrig suttit i ett möte tillsammans. Vi har kanske utbytt tio ord sammanlagt.

Vad tänker du om att någon skrivit ett protokoll med ditt namn utifrån ett årsmöte där du inte deltagit?

– Om de har skrivit mitt namn om jag inte var där, det tycker jag inte om. Om mötet fanns eller inte vet jag inte. Det enda jag har svarat på är om jag kunde vara ordförande i föreningen.

Efter dessa uppgifter söker vi Thomas ”Basketmannen” på nytt. Han ber att få frågorna på mejl men väljer att inte svara på dem. I stället skickar han ett sms:

”Jag har inga kommentarer mer.”

Elin Johansson, chefsjurist på Riksidrottsförbundet, reagerar starkt på uppgifterna om årsmöten som aldrig ägt rum och förfalskade underskrifter av protokoll och revisionsberättelser.

– Det här låter mycket allvarligt. Och det är allvarligt på många sätt. Det verkar helt klart vara något som vi vill titta närmare på, säger hon.

Elin Johansson betonar att det inte finns någon särskild lag som reglerar ideella föreningar. Däremot ett antal principer. En sådan princip handlar om föreningsdemokrati som särskilt tar sig uttryck i årsmötena. Här ska medlemmarna få möjligheten att vara en del av föreningens högsta beslutande organ.

– När man gör som den här föreningen tycks ha gjort följer man inte de stadgar som finns i föreningen. Man har inte de demokratiska forum, som årsmöten, som man ska ha, säger hon, och fortsätter:

– Risken är att föreningen inte längre är en juridisk person. Det blir istället en grupp människor som gör saker tillsammans. Det som då kan inträffa är att det blir ett antal personer som kan hållas personligt ansvariga för att ha agerat i föreningens namn.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Man behöver titta på det här i lugn och ro och se vad som har hänt. När man har fått den bilden kan man börja titta på konsekvenserna. Men det kan bli ett antal ansvarsutkrävande på olika sätt.

Jenny IsakssonSkicka e-post
André SpångSkicka e-post
Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.