Annons

Föreningar ska samsas i Kulturbruket

I går invigdes det nya Kulturbruket i Sockerbrukets gamla kontor. Fyra föreningar flyttar in och bort från Tryckarehusen. Men Trelleborgs föreningsråd tycker att deras nya lokaler är för små.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2006
Birgitta Green och Ulla Ahrnfeldt från Samkultur/Gränsgång är nöjda med sina nya lokaler på Kulturbruket. Men Trelleborgs föreningsråd tycker inte att det finns tillräckligt med plats. Bild: Jessica Bloem Pettersson
Birgitta Green och Ulla Ahrnfeldt från Samkultur/Gränsgång är nöjda med sina nya lokaler på Kulturbruket. Men Trelleborgs föreningsråd tycker inte att det finns tillräckligt med plats. Bild: Jessica Bloem PetterssonFoto: 

– Nu hoppas vi att föreningslivet ska blomstra, sa Lisbeth Gisselquist (s), ordförande i fastighetsnämnden innan kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) klippte bandet till det nya Kulturbruket på Gråbrödersgatan i går.

Föreningarna Gamla Trelleborg, Samkultur, Trelleborgs föreningsråd och Sjöfartsmuséet höll tidigare till i Tryckarehusen som ska rivas och ge plats för bostäder. Tryckarehusens föreningar har haft förtur till Kulturbruket, enligt Lisbeth Gisselquist. Generellt råder dock brist på lokaler för kommunens föreningar. Men alla är inte nöjda med Kulturbruket. Trelleborgs föreningsråd tycker att de nya lokalerna är för små för deras behov.

Annons

– De ville ha väldigt stort och vi ifrågasätter varför. Vi har försökt fördela lokalerna efter verksamhet, säger Gisselquist som menar att det inte finns några andra alternativ i nuläget.

– Men vi är öppna för att det kan dyka upp, säger hon.

Inom kort planerar kommunen att låta Ukrainahjälpen flytta in i Stallet, en lagerlokal intill Kulturbruket.

Föreningen gamla Trelleborg och Samkultur/Gränsgång är nöjda med flytten och hoppas på ökad kommunikation mellan föreningarna i huset.

– Nu kan vi bredda vår verksamhet. Vi har möjlighet att ta hit 40– 50 personer och visa film i de gemensamma utrymmena, säger Kjell Sandberg från föreningen gamla Trelleborg.

– Det är underbart. Under nära 30 år har vi haft tillfälliga kontrakt i Tryckarehusen. Det här är som en skänk från ovan, säger Birgitta Green, från Samkultur/Gränsgång.

Innan det gamla tegelhuset från 1898 gjordes om till föreningshus användes det för undervisning inom vuxenutbildningen, Komvux och SFI.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons