Annons

Förening vinnare efter seglivad tegeldispyt

Efter tre års dragkamp med kommunen får till slut bostadsrättsföreningen Sten Sture rätt att renovera sin fasad med materialet marmoroc.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2008
Fasaden på Borggården har börjat vittra sönder och Verner Jensen har i tre år planerat att sätta marmoroc ovanpå tegelväggen. Bild: Tomas Nyberg
Fasaden på Borggården har börjat vittra sönder och Verner Jensen har i tre år planerat att sätta marmoroc ovanpå tegelväggen. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Fruktansvärt olyckligt, tycker Stefan Ferm, stadsbyggnadschef.

Han vill i stället bevara det ursprungliga tegelutseendet. [Mjuk retur] Den aktuella fastigheten ligger på Borggården. Sten Sture äger en tredjedel av huset och är ensamma om att planera en renovering. En sådan lösning, där enbart en tredjedel av huset får ny fasad, blir allt för brokig, enligt byggnadsnämnden som hittills sagt nej.

Annons

Men när ärendet, efter att även länsstyrelsen följt samma linje, överklagades till länsrätten fick till slut Sten Sture rätt. I tisdags tvingades byggnadsnämnden godkänna renoveringen.

– Vi har gått och väntat på det här tillräckligt länge nu. Huset är byggt 1945 och fogningen har börjat släppa mellan tegelstenarna, säger Verner Jensen, ordförande.

Marmoroc är billigare än tegel och föreningen tänker dessutom isolera mellan den gamla och nya fasaden.

– Vi kan sänka energiförbrukningen med 30 procent, förklarar Verner Jensen.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons