Förening vill värna bra jord från utbyggnad

Föreningen Den goda jorden och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill att förslaget till ringväg och utbyggnader av nya bostäder i Trelleborg arbetas om så att mindre jordbruksmark används.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2009

LRF och Den goda Jorden yttrar sig med anledning av samråden om den översiktliga väg- och bebyggelsestrukturen i Trelleborgs stad. Dock kommer yttrandena in ordentligt försenade eftersom tiden för att säga sitt gick ut för nästan en månad sedan.

Föreningen den goda jorden är en intresseorganisation som arbetar för att stoppa urbaniseringen av åkermark.

I sitt yttrande skriver föreningen att Trelleborgs kommun bör stryka alla planer på exploatering på åkermark och att kommunen tar ett långsiktigt beslut att värna åkermarken och inte bygga på den.

I sitt brev pekar föreningen på att Trelleborgs kommun ligger i ett område med norra Europas bästa åkermark. Det gör att kommunen har ett särskilt ansvar för att värna om denna åkermark, anser Den goda jorden.

LRF för fram liknande åsikter i sitt yttrande, men hävdar också att det är onödigt att flytta hamnen österut. LRF menar också att det är helt orimligt att bebygga så många hektar av Sveriges bästa åkermark som föreslås i underlaget till samrådet.

LRF anser att ringvägen och nya områden för bebyggelsen ska ta mindre jordbruksmark i anspråk.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.