Annons

Förening vill ha klara besked inför skolstart

"Fortfarande har vi inte fått någon praktisk information" säger Berit Sjölin från föreningen Attention.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2006

I torsdags berättade Trelleborgs Allehanda om den 16-åriga flicka som fick avslag från kommunen om att få gå på Österlens folkhögskola där man specialiserar sig på undervisning av elever med Asperger och högfungerande autism. Flickan hade praktiserat på skolan och trivdes mycket bra där. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens motivering till avslaget var att ett resurscentrum på Bastionskolan var på gång. Där skulle flickans behov bli tillgodosedda, enligt nämnden. Men någon tidigare information om resurscentrum hade inte gått ut, enligt flickan och hennes mamma. En annan förälder berättar:

– Min son har adhd och Asperger. Han ville läsa ett år på Österlens folkhögskola men fick avslag. Han behöver hjälp bara att komma upp på morgonen och har inte förmågan att själv ta sig till skolan.

Annons

– Vi visste ingenting om resurscentrum.

Föreningen Attention i Trelleborg jobbar för att sprida kunskap och stödja personer med neuropsykiatriska funktionshinder, som damp/adhd, Asperger och Tourettes syndrom. Berit Sjölin sitter i styrelsen. Hon är kritisk till nämndens beslut om den 16-åriga flickan. Ordentlig information om centret har nte gått ut i tid, menar hon. – Våra barn är känsliga för förändringar. Det är extremt viktigt att de får besked i god tid, att de hinner vänja sig. Vi är mycket positiva till idén med resurscentrum men det kom lite väl sent. Skolan börjar på onsdag men som det är nu vet vi ingenting om hur det kommer att fungera rent praktiskt, säger Berit Sjölin.

Även föreningens ordförande Stefan Laine är entusiastisk över centret men menar att det fortfarande måste finnas alternativ. Särskilt för de barn som måste ha mycket hjälp i vardagen.

– I vissa fall är internat bättre, delvis för att föräldrarna avlastas, säger han.

Lisbeth Netteberg, chef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, menar att information om resurscentrum varit tillgänglig under våren. Hon tycker dessutom att kommunen själv kan möta behoven, som hos den 16-åriga filckan.

– Vi gör bedömingen att vi kan ta hand om de här ungdomarna på ett mycket bra sätt i vår egen verksamhet, säger hon.

Hon menar att de elever som behöver ytterligare stöd på fritiden inte ska glömmas bort.

– Det blir nästa fråga och något vi får ta fasta på i samverkan med socialförvaltningen.

Lisbeth Netteberg uppmanar dem som vill veta mer om resurscentrum att kontakta rektor Mattias Rådmark på tel 041073 36 40.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons