Annons

Förenar glädje med gospel

En gång i veckan övar gospelkören Candéla i Immanuelskyrkan i Trelleborg. Och de enda talangerna som krävs för att sjunga gospel är glädje och entusiasm. Det menar körledaren Lisen Hylander.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2009
Candéla är enda gospelkören i Trelleborg. Kören leds av Lisen Hylander som med sång och piano guidar medlemmarna genom såväl text och musik. "Gospel är fantastiskt, alla kan delta", säger hon. Foto: Tomas Nyberg
Candéla är enda gospelkören i Trelleborg. Kören leds av Lisen Hylander som med sång och piano guidar medlemmarna genom såväl text och musik. "Gospel är fantastiskt, alla kan delta", säger hon. Foto: Tomas NybergFoto: 

Tonerna från sången "Come let us sing" ekar mellan väggarna i Immanuelskyrkan. När de sista stroferna klingat ut bryter körledaren Lisen Hylander in.

– Jag tror vi får ta den en gång till. Ni måste röra på er lite mer och vara lite gladare, säger hon med ett skratt.

Annons

Sedan årsskiftet träffas den 23 personer starka kören en gång i veckan. Och för närvarande är de den enda gospelkören i Trelleborg.

– Det har funnits gospelkörer innan men de har somnat av. Så runt jul så där tyckte det var dags att starta upp igen, säger Margareta Folkler.

Och hon, liksom Lisen Hylander, betonar att det inte krävs några sångtalanger för att kunna sjunga gospel.

– Det handlar bara om glädje och entusiasm. Om vilja och om att vara glad helt enkelt, säger Lisen Hylander.

– Ja, eller så blir man glad när man kommer hit, fyller en av körmedlemmarna snabbt i.

På senare år har körsång i olika former blivit allt populärare. Både vad det gäller antalet människor som sjunger i kör och vilken uppmärksamhet som verksamheten får. Inte minst i media.

– Jag tror egentligen inte att musiken är så viktig som själva gemenskapen. Att man faktiskt gör något tillsammans, säger Margareta Folkler.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons