Annons

Föredrag lockar fullt hus

Klockan närmar sig sju på tisdagskvällen. Hösten har redan börjat hänga ut sitt mörker mellan husen i Östra Klagstorp på Söderslätt. Men i församlingssalen lyser det varmt i fönstren. Det är Klagstorps Föreläsningsförening som på sitt femtioandra år ännu lockar fullt hus, trots konkurrensen från internet och ett alltmer högljutt brus från fler och fler tv-kanaler.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2009
Foto: 
Foto: 
Jacob Larsson väntar på att församlingssalen ska fyllas med vetgiriga.Foto: 

ÖSTRA KLAGSTORP. Föreläsningsförening. Smaka på ordet. Det doftar av en annan tid, en epok utan 50 tv-kanaler eller obegränsat utbud av hyrfilmer, utan mobiltelefoner eller internet, utan charterresor eller bilsemestrar utomlands. En tid när ett föredrag ofta var den enda chansen att få en glimt av världen utanför hemorten.

Ändå är det även nu i höst kö framför kassören Helmont Nilssons lilla bord där de allra flesta snällt betalar de 50 kronor som berättigar dem till att gå på säsongens sju föreläsningar. Han säljer 61 årskort och tre biljetter som bara gäller till denna föreläsning, där Karin och Gunnar Stensson från Lund ska berätta om 40- och 50-talet i tal och ton.

Annons

– Vi brukar i genomsnitt ha 60 åhörare på våra föreläsningar numera, berättar Jacob Larsson, ordförande i föreningen sedan 2005.

För ett antal år sedan såg det sämre ut.

-Då kom det bara 20 eller 30. Det var till stor del Kai Bengtssons, som också stod bakom Bokens dag, förtjänst att föreningen överlevde då. Hans entusiasm gjorde att det i alla fall kom någon publik till föredragen, berättar Jacob Larsson.

Många föreläsningsföreningar tvinade bort och dog i konkurrensen från tv under 60-, 70- och 80-talen.

– Bottennoteringen var tre åhörare. Och en gång var vi nästan lika få och jag tyckte att det här går inte, vi får ställa in. Men Kai Bengtsson sade: förfäras ej du lilla hop! och vi blev 30 till slut den kvällen.

Ett problem är dock att de allra flesta som kommer till föreläsningarna är gamla.

– Vi måste ju locka de yngre också så att vi har några som tar över, spekulerar Jacob Larsson.

Det var på hösten 1957 som kyrkoherde Sigfrid Liljekvist från Källstorp tog initiativ till att bilda föreningen. Det första programmet arrangerades under våren 1958 och började med att fotograf Dennis Österlund från Göteborg berättade om sina äventyr som sportdykare i Medelhavet med färgbilder och film. Andra kvällar var det docent Carl Gustav Dahl från Lund som talade om Indien och docent Gunnar Johnsson från Lund som höll ett föredrag på temat Sol och skugga över Spanien.

Lektor Lorentz Bolin från Domsten berättade om Spindlarnas värld och filosofie licentiat Carola Lakocinski från Lund bjöd på vissång till luta.

– Det är ett program som skulle locka även i dag. Människor tycker om att höra någon som har varit ute på en långresa berätta om det. Och naturen vill många veta mer om, funderar Jacob Larsson.

Annons

Det första föredrag i Östra Klagstorp som Jacob Larsson själv gick på var när författarinnan Katarina Taikon berättade om romernas liv.

– Enligt min dagbok var det 11 mars 1968, säger han.

Det har varit en hel del mycket kända människor och föreläst i Östra Klagstorp. Till att börja med hölls föredragen ute i folkskolor i byarna men sedan 1962 hålls alla föreläsningar i församlingssalen i Klagstorp. Bland de mer namnkunnig föreläsarna hittar man Arne Thorén, välkänd korrespondent i New York, lappmarksdoktorn Einar Wallquist och tv-meterologen Curry Melin.

– Ett annat namn som lockade många till föredragen i församlingssalen var rektor Oskar Ekelund, berättar Jacob Larsson. Han kunde hålla på i två timmar innan han insåg att han borde sluta. Men när han fick en fråga från publiken fortsatte han glatt minst en timme till.

Naturfotografen Ingmar Skogar från Ängelholm har varit ofta i Klagstorp liksom Lars Påhlson från Vinslöv som berättat om sina resor.

Kristina Bosson är reseledare och bor i Vallby nära Östra Klagstorp.

– Hon har varit här och talat om resor. Det är bra att ha ett säkert kort som bor så nära, säger Jacob Larsson. Om det blir snöoväder så kan hon hoppa in.

En gång var det nära att en professor från Lund tvingades ställa in, berättar Jacob Larsson. Men han kämpade sig fram genom snöovädret och lyckades både ta sig till Östra Klagstorp och sen hem igen efter föredraget.

Den här kvällen fylls församlingssalen nästan till sista plats och man får hämta extra stolar från ovanvåningen när två försenade åhörare anländer.

Gunnar Stensson börjar med att berätta en del om hur det såg 1939 när han var sex år gammal, med andra världskriget som bröt ut och soldaterna han såg. Medan Karin Stensson låter ackorden från gitarren ljuda i salen sjunger hon den välkända schlagern som i Sverige symboliserar kriget: "Min soldat".

Utifrån kan man betrakta publiken genom fönstren i församlingssalen. Man ser dem sitta och lyssna, nästan nynna med i sången. De ser koncentrerade och trygga ut, ja kanske lyckliga. En bild av en anspråkslös men kanske just därför viktig gemenskap som man inte upplever framför tv:n eller datorn.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons