Annons

Fordonstekniker ska tävla om mekartitel

Trelleborgaren Mathias Quist har chans att bli bästa bilmekanikern bland alla elever på de privata praktiska gymnasierna i landet.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2008
Motorn till Mathias Plymouth är i princip färdigrenoverad. Bild: Tomas Nyberg
Motorn till Mathias Plymouth är i princip färdigrenoverad. Bild: Tomas NybergFoto: 

Mathias Quist har alltid varit intresserad av bilar.

- När jag var liten och hade min första trampbil körda jag runt och sladdade med den och tyckte det var kul, berättar Mathias.

Annons

Och på den vägen är det. Fast trampbilarna har ersatts av motordrivna motsvarigheter. Mathias Quist har i dag en Plymouth Sattelite -69 som han skruvar på. En nyrenoverad motor till jänkaren står hemma i Mathias källare.

- Jag har bytt kolvar, alla lager, satt i större förgasare, större insug, portat topparna och satt dit ny kam. Allt. Det är bara blocket som är original, säger Mathias Quist.

Efter två år på en gymnasieutbildning med inriktning natur och data bytte han till fordonsteknisk på Malmö praktiska gymnasium. Efter studenten väntar fast jobb på en verkstad i Malmö men innan dess ska Mathias tävla mot elever på de andra praktiska gymnasierna i landet om vem som är bäst mekaniker.

- Domarna kollar på tid, kvalitet och arbetssätt, säger Mathias Quist.

Tävlingen avgörs i Karlstad den 29 maj.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons