Annons

Fordonselever: "Vi lär oss ingenting"

För få bilar, undermåliga lokaler och usel struktur. Elever och föräldrar på Söderslättsgymnasiet håller inte igen på kritiken mot fordonsprogrammet i Trelleborg. "Det finns brister", säger programmets rektor Bengt–Göran Persson.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2009
Helene Johansson, Annika Bergström, Mattias Johansson, Linus Svensson och Anki Svensson. Samtliga är besvikna på Söderslättsgymnasiets fordonsprogram. "Vi lär oss ingenting", säger Mattias Johansson. Bild: Claes Nyberg
Helene Johansson, Annika Bergström, Mattias Johansson, Linus Svensson och Anki Svensson. Samtliga är besvikna på Söderslättsgymnasiets fordonsprogram. "Vi lär oss ingenting", säger Mattias Johansson. Bild: Claes NybergFoto: 
Samtal pågår Fordonsprogrammets rektor Bengt–Göran Persson (till höger) diskuterar undervisningens upplägg med fordonsläraren Anders Lasson. "Lite av kritiken kommer på grund av att vi har för dåligt underlag för utförandet. Ska man göra ett moment i en kurs så ska man inte behöva avsluta någon annans arbete.", säger Anders Lasson. Rektorn Bengt– Göran Persson håller med i delar av den kritik som riktas mot programmet. Bild: Tomas Nyberg
Samtal pågår Fordonsprogrammets rektor Bengt–Göran Persson (till höger) diskuterar undervisningens upplägg med fordonsläraren Anders Lasson. "Lite av kritiken kommer på grund av att vi har för dåligt underlag för utförandet. Ska man göra ett moment i en kurs så ska man inte behöva avsluta någon annans arbete.", säger Anders Lasson. Rektorn Bengt– Göran Persson håller med i delar av den kritik som riktas mot programmet. Bild: Tomas NybergFoto: 

Mattias Johansson och Linus Svensson går andra året på fordonsprogrammet i Trelleborg. Tillsammans med sina mammor Helene Johansson och Anki Svensson har de nu fått nog.

- Vi lär oss ingenting och får bara höra att det inte finns pengar till någonting. Vi fick till och med sluta en lektion för att det fattades fem skruvar, säger Mattias Johansson.

Annons

Kritiken de framför kretsar främst kring tre saker: materialbrist, avsaknad av läroplan och dåliga lokaler.

När det gäller material är det främst bilar och verktyg som efterfrågas. I nuläget delar tre klasser på sammanlagt tre undervisningsbilar.

- Är man sju personer på en bil så lär man sig ingenting, man blir sur och går därifrån i stället. Sedan är bilarna sönderplockade hundratals gånger och saknar skruvar, säger Linus Svensson.

Därtill måste eleverna ofta avsluta varandras arbete innan de kan börja på ny kula. Anmärkningar som läraren Anders Lasson instämmer i.

- Lite av kritiken kommer på grund av att vi har för dåligt underlag för utförandet. Ska man göra ett moment med en kurs så ska man inte behöva avsluta någon annans arbete. För oss är det ett problem att eleverna inte hinner avsluta sitt arbete innan en ny klass kommer, säger Anders Lasson.

Dilemmat hänger enligt honom samman med programmets lokaler.

- Egentligen är det ett problem som har med utrymme att göra. Hade vi haft utrymme att sätta upp fler bilar hade det inte varit ett problem. Bengt-Göran Persson är rektor för fordonsprogrammet. Han tillträdde i augusti 2008 och märkte även han ett flertal brister i utbildningen.

- Jag kan se att det finns brister men det är inget vi kan rubba direkt. Men vi har fullt fokus på det, säger han.

Lokalerna ligger som en del av kommunens renoveringsplan.

- Vi ska försöka övertyga kommunen om att det är nödvändigt med vissa insatser i lokalerna. Men enligt renoveringsplanen blir det inte förrän 2011 eller 2012, säger Bengt-Göran Persson.

Annons

Satsningar på fordonsprogrammet har gjorts. Under 2008 köptes läroböcker in för en totalsumma av 100 000 kronor. Mattias Johansson och hans klasskamrater var några av de som fick ta del av investeringen.

Men trots att ett halvår har gått så har de inte fått användning för alla böckerna ännu. - Vi har fått en ny bok men den ska vi tydligen inte gå efter, säger Mattias Johansson.

Anders Lasson bemöter kritiken.

- Det har kanske inte blivit så mycket av det i höst, men vi har haft andra saker att gå igenom, säger han.

Något Mattias och Linus ställer sig frågande till.

- I ettan gick vi igenom grunderna men nu vet jag inte vad vi gör. Vi har ingen plan på vad vi ska göra.

- Vi sitter egentligen kvar i ettan och har slösat ett halvår på detta.

Lösningen enligt dem är enkel.

- Att skolan köper in nya bilar är prio ett. Så att vi får utbildning så att vi kan komma ut i arbetslivet.

Deras föräldrar håller med.

Annons

- Efter tre år ska de vara färdiga mekaniker, då vill det till att de lär sig något, menar Helene Johansson.

- Med små medel kan det gå att rätta till, säger Anki Svensson.

Nicolinn Nilsson

trelleborgsallehanda.se

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons