Annons

Förbjuds elda i egen kakelugn

Ett par som bor i en villa i Trelleborg förbjuds att elda helt och hållet i sin egen kakelugn. Orsaken enligt miljöförvaltningen är att röken innebär risk för hälsan för de boende i grannhuset.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009
Nu är det slut på trivseleldandet för trelleborgsparet. Foto: Ove Jonsson/Arkiv 1994
Nu är det slut på trivseleldandet för trelleborgsparet. Foto: Ove Jonsson/Arkiv 1994Foto: 

Paret har tidigare haft förbud mot eldning när vinden legat på åt ett särskilt håll, men nu har Lillian Flygare Ivarsson på miljökontoret fattat beslut att förbjuda paret att elda över huvud taget.

– Jag har varit på plats och kunde konstatera att det kom in rök i grannhuset, säger Lillian Flygare Ivarsson. Jag bedömer det som att eldningen innebär risk för människors hälsa. Så få vi se vad länsstyrelsen säger om ärendet om det överklagas.

Annons

Hon menar också att det finns en nivåskillnad som gör att skorstenen hamnar i jämnhöjd med ventiler i grannhuset.

– Det är ett ovanligt beslut, säger Lillian Flygare Ivarsson. Jag känner inte till att man tidigare har förbjudit någon att elda över huvud taget.

Paret har för avsikt att överklaga förbudet mot eldning. De menar att de redan vidtagit alla möjliga försiktighetsåtgärder och att de inte eldar för uppvärmning utan för stämningens skull, cirka en gång i veckan. De påpekar att de bara har eldat när vinden legat bort från grannens hus och att skorstenen är godkänd av byggnadsnämnden och av sotaren.

Grannen förklarar sig nöjd med beslutet om eldningsförbud och menar att de under många år lidit av röken från parets skorsten.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons