Annons

Föräldrar pressade skolledning på besked

Vad är viktigast? Att lyssna på och värna de elever som går på Köpingeskolan idag. Eller titta på lösningar för framtidens vikande elevunderlag och det minskande behovet av högstadieskolor i kommunen?
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2007
Michael Vorbau var en av alla föräldrar som skrev på niondeklassaren Joakim Bergs och hans kompisars namnlistor för att antingen renovera eller bygga en ny Köpingeskola. Listorna överlämnades under kvällens möte till skolnämndens ordförande Bengt Gunnarsson (m). BILD: LOUISE VOLL ERCOLINO
Michael Vorbau var en av alla föräldrar som skrev på niondeklassaren Joakim Bergs och hans kompisars namnlistor för att antingen renovera eller bygga en ny Köpingeskola. Listorna överlämnades under kvällens möte till skolnämndens ordförande Bengt Gunnarsson (m). BILD: LOUISE VOLL ERCOLINOFoto: 

Det var den fråga som debatterades under måndagskvällens välbesökta möte i Köpingeskolans matsal. Både föräldrar, tjänstemän och politiker från vitt skilda läger fanns på plats för att framföra eller försvara sina åsikter. En panel med skolchefen Barbro Melander, utvecklingschefen Mats Lundqvist, fastighetschefen Roland Persson och områdeschefen Kerstin Andersson svarade på uppretade föräldrars frågor.

I fokus stod skolförvaltningens förslag som skolnämnden ska fatta beslut om i dag. Det innebär att Köpingeskolan upphör att vara högstadieskola och att Pilevallskolan i stället blir en tvåparallellig skola med högstadium. Främsta anledningen är minskat elevunderlag i kommunen.

Annons

– Fram till 2009 ser vi en minskning på 750 elever, förklarade skolchefen Barbro Melander. Då har man räknat in de 340 elever som Kunskapskolan beräknar ta emot när den är fullt utbyggd. Bara på Köpingeskolan minskar underlaget med 80 elever redan i höst.

Att renovera Köpingeskolan skulle kosta runt 22 miljoner kronor. Men det behövs ytterligare 15-20 miljoner för att den ska kunna leva upp till morgondagens krav på en modern skola, menade Barbro Melander. I stället förordar hon att pengarna ska läggas på Pilevallskolan. Då skulle man också göra en hyresbesparing på mellan 3,5-4,5 miljoner kronor om året, vilket motsvarar tio lärartjänster.

Många föräldrar opponerade sig mot resonemanget.

– Köpingeskolan visar utmärkta resultat och det finns en speciell anda här som byggts upp under lång tid, var ett argument.

– Hur ska ni förklara för barnen att lokalerna ska stå kvar men de får flytta till en annan skola? undrade någon. Och hur ska de minnas sin högstadietid?

Barbro Melander förklarade att man haft för avsikt att se över antalet högstadieskolor i kommunen i vilket fall som helst, men att man nu tidigarelägger planeringen efter det som inträffat med Köpingeskolan.

Som TA tidigare skrivit säger sig partierna inom alliansen stå bakom förlaget att inte längre hyra Köpingeskolan. Däremot har socialdemokraterna aviserat att man inte tänker stödja förslaget.

– Det skulle vara ett dråpslag mot integrationen och de östra stadsdelarna att lägga ner Köpingeskoan, menade Sven Lindkvist (s), f d skolnämndens ordförande och som så sent som för en månad sedan ansvarade för skolan.

Mötet visade också på föräldrarnas oro inför det kommande läsåret. Många var kritiska till att det ännu inte fattats beslut om var nuvaande åttor och sjuor ska ta vägen hösten -07.

– Det borde inte ta er sex månader att fatta ett beslut. Det är min trettonåriga dotter det handlar om, inte siffror, sade en arg pappa och drog ner applåder.

Annons

Föräldraföreningen har lobbat för att paviljonger ska ställas upp vid skolan för att grupperna ska hållas ihop. Man kräver också ett besked om framtiden före den 12 februari eftersom Kunskapsskolan tidsfrist för anmälningar går ut då.

– Många vänder sig till Kunskapsskolan för att man inte fått något besked om Köpinge ännu, sade en representant från föräldraföreningen och pekade på en undersökning som föreningen gjort i de östra delarna av kommunen. Av 180 tillfrågade femte-, sjätte-, och sjundeklassare om var man vill gå i framtiden. 144 av 180 svarade att de ville gå på Köpinge om den var mögelfri. Och hälften av dem som väljer Kunskapssskolan gör det för att det inte vet hur framtiden ser ut för Köpinge.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons