Annons

Föräldrar krävs på 20 000 kronor

En elev i Trelleborg var inte i skolan under sammanlagt ett år. Nu har länsrätten bestämt att pojkens båda föräldrar ska betala ett vite på 10 000 kronor vardera för att de vägrat släppa iväg sonen till skolan.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2004

Först nu är han tillbaka i skolan igen. Myndigheten grundar sitt beslut på att föräldrarna inte tog det vitesföreläggande som lades för snart ett år sedan på allvar. Vid en kontroll i maj förra året visade det sig att eleven fortfarande inte hade återupptagit undervisningen efter flera månaders frånvaro. Därför döms föräldrarna nu att betala vitet. Skolnämnden har vid upprepade tillfällen uppmanat föräldrarna att skicka sonen till skolan. Men de har i sin tur stretat emot. Det strider mot skolplikten, påpekar skolnämnden. Ärendet är unikt i landet därför att det finns få liknande fall där elever uteblivit under en lika lång tid från undervisningen. - Min bedömning är att det är ovanligt att elever är borta från skolan så länge, säger Jan Herbertson, som är skolnämndens sekreterare. Elevens höga frånvaro har gått i perioder. Han var bland annat borta i ett svep under sju månader. Sammantaget har han varit frånvarande betydligt längre, enligt Jan Herbertson. I tidigare intervjuer har Herbertson sagt att "det inte funnits några enkla lösningar och att det här är ett komplicerat fall", samtidigt som han hänvisar till sekretessen i det aktuella ärendet.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons