Föräldrar kräver mer pengar

I kväll föreslås kommunfullmäktige besluta om att tillföra 10,5 miljoner kronor till barnsomsorgen nästa år. Men det räcker inte, menar föräldrar med barn i förskolan.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2007

I helgen skickade ett antal föräldrar som alla har barn i olika förskolor i Trelleborg ett brev till alla kommunfullmäktiges ledamöter inför kvällens fullmäktigesammanträde då nästa års budget ska klubbas.

Enligt föräldrarna har skolnämnden begärt den dubbla summan, 20 miljoner kronor, för att kunna hålla en hög personaltäthet i verksamheten. Om kommunfullmäktige i kväll fattar det beslut som föreslås, att bara ge 10,5 miljoner i tillskott till förskolan, för att efter fyra månader utvärdera om ytterligare 7,5 miljoner kronor ska skjutas till, så kommer det inte att räcka till för att komma ner till siffran 5,9 barn per personal som tidigare utlovats.

Därför uppmanar föräldrarna alla fullmäktigeledamöter att rösta för skolnämndens begäran om 20 miljoner, eller att rösta för att bordlägga ärendet tills man snabbutrett personaltätheten.

Som TA rapporterade förra veckan har ett antal föräldrar med barn i Trelleborgs förskolor organiserat sig i ett nätverk för att påverka kvaliteten i förskolan. Bland annat är man upprörd över att personaltätheten inte håller det som utlovats av Spjutspetsskolan.

Föräldrarnas egen undersökning, som de gjort genom a tt ringa runt till alla kommunens förskolor, visar att 82 procent av förskolorna har en personaltäthet på 6,3 barn per personal eller högre.

Det är inte acceptabelt, anser föräldrarna, eftersom politikernas egna direktiv är att personaltätheten ska ligga på max 5,9 barn peranställd. Riksgenomsnittet ligger på 5,1 barn per anställd.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.