Annons

För miljön är honungsodling ingen bisak

Trelleborg • Publicerad 12 juni 2006

På lördag, Biets Dag, kan den som vill bege sig till Kyrkoköpinge för att lära sig mer om vad dessa arbetsamma insekter gör. Förra året fick Biets Dag ställas in eftersom det inte fanns tillräckligt med bin. I år är de fler och visar gärna upp sig och sina honungskakor för besökare. Evenemanget, som äger rum i anslutning till Länkarnas loppis, anordnas för fjärde gången av Sydvästra Skånes Biodlareförening och Agenda 21 i Trelleborgs kommun. Syftet är att främja biodlingen och få mer lokalt producerad honung, bättre fruktskörd och en odling med större biologisk mångfald. Faktum är att det är brist på pollinerande insekter i den svenska naturen.

– Det har varit ett tufft år. Två av mina fem samlingar har dött i år, säger Arne Carlsson, ordförande i Sydvästra Skånes Biodlareförening.

Mellan klockan tio och ett finns representanter från en växande skara biodlare för att informera om biodling. Besökaren kan då betrakta ett bisamhälle i genomskinlig bikupa och provsmaka det första av årets skörd. Arrangörerna uppmanar besökarna att lämna bilen hemma och promenera eller cykla den fina vägen till Länkparken.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons