Annons

För många mål kan störa vården

Mycket är bra men en hel del kan bli bättre. Ungefär så kan man sammanfatta den granskning som Region Skånes revisorer låtit göra av verksamhetsstyrningen vid Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 26 augusti 2006

Revisorerna konstaterar att genomförande av Skånsk Livskraft har skett konsekvent och målmedvetet. I detta ligger bland annat överförande av planerade knäleds- och höftledsoperationer till Trelleborg.

Ledarskapet lyfts fram som det viktigaste enskilda styrinstrumentet tillsammans med en aktiv dialog med medarbetarna. Dessutom behövs en röd tråd från de politiska besluten till det dagliga vårdarbetet. För sjukvården finns det massor av olika mål, inom vitt skilda områden. Där vill revisorerna se en minskning av antalet mål och att verksamheterna får hjälp med att sortera och prioritera bland alla mål. Sjukhusledning och ledningsgrupp pekas ut som de som ska lösa den uppgiften. Dessutom bör distriktsnämndens kansli se till så att målen är tydliga och konkreta. De som har budgetansvar bör också få en fastställd budget i tid inför ett nytt verksamhetsår och inte när en tredjedel av budgetåret redan gått. Den kritiken riktar sig i huvudsak mot Region Skånes budgetprocess.

Annons

Revisorerna vill också att det varje år skrivs överenskommelser mellan sjukhusledningen och verksamhetscheferna om vad som ska uträttas under året, för vilka pengar och hur uppföljningen ska ske. Uppföljningen på verksamhetsnivå är inte tillräckligt bra eftersom verksamhetsuppföljningen på regionnivån är så ambitiös att kontakten mellan nivåerna försvinner.

Risken finns att verksamhetsledningar och avdelningsledningar får så många olikartade uppgifter att förutsättningarna för att leda själva verksamheten försvinner i mängden av olika uppgifter.

Dessutom kan mängden av olika uppdrag, mål och incitament för de olika delarna av hälso- och sjukvården bli så omfattande att de riskerar att motverka varandra. Revisorerna har hört synpunkter på att sjukhus och primärvård kan ha delvis olika mål och därmed dra åt olika håll. Därför vill man ha en översyn av om de olika uppdragen, målen och incitamenten verkligen hänger ihop.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons