Annons

För låg lön för sommarjobb, anser SSU

40 kronor i timmen får de ungdomar som sommarjobbar inom Trelleborgs kommun. Alldeles för lite, anser SSU som vill att arbetet ska vara värt minst 50 kronor.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2005

Den genomsnittliga timlönen för Sveriges kommuners sommarjobb är 43,48 kronor. Det visar en sammanställning som SSU har gjort. Lägst lön betalar man i Åmål - 24 kronor i timmen. I Trelleborg får ungdomarna mer pengar än så, men det är ändå under snittet: 40 kronor i timmen.

SSU har många år krävt högre löner. Nu vill man att kommunerna ska betala minst 50 kronor i timmen.

Annons

– Detta är den första kontakten med arbetsmarknaden för de flesta ungdomarna. Vi ger det för konstiga signaler om den kommunala sektorn? De ungdomar som jobbar inom privata företag får oftast högre lön, menar SSU: s pressekreterare Peter Skeppström.

De sommarjobb som erbjuds skolungdomarna är inte vanliga vikariat. De kan i stället ses som praktikplatser. Ungdomarna ersätter inte personal utan jobbar utöver den vanliga personalstyrkan. Alla ungdomar har dessutom en handledare.

– Man kan inte se det som ett jobb. Vi ger dem sysselsättning, Magnus Dahlberg, chef för personalavdelningen på Trelleborgs kommun.

Detta anser Peter Skeppström inte håller som argument.

– Det är ändå ett arbete de utför. Det är viktigt att man känner att det är värt något, menar han.

Sommarjobben är resultatet av ett samarbete mellan arbetsförsörjningsenheten, Agenda 21 och ungdomsenheten i kommunen.

Lisbeth Gisselqvist, chef för ungdomsenheten kan förstå att 40 kronor känns magert.

– Vi höjde lönen från 35 kronor till 40 kronor förra året. Men självklart skulle vi vilja betala dubbelt så mycket om vi hade råd, menar hon.

SSU anser att en låg lön ger konstiga signaler till ungdomar som möter arbetsmarknaden för första gången.

– Jag tycker att SSU också ger konstiga signaler.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons