GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fönster utan bygglov kostar skjortan

Ägaren till en fastighet i Trelleborg får betala dyrt för att han missat att ansöka om bygglov innan han ändrade och tog upp nya fönster på sitt hus. Det kostar honom 22 000 kronor i byggsanktionsavgift.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2012
Fönstret på bilden är inget av de som nämns i artikeln.
Fönstret på bilden är inget av de som nämns i artikeln.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

– Enligt lag måste vi ta ut den här avgiften, säger Claus Pedersen, samhällsbyggnadschef i Trelleborg. Jag tror inte att människor är riktigt medvetna om hur dyrt det har blivit numera att bygga utan bygglov om man måste ha det.

Fastighetsägaren har tagit upp nya fönster på huset, men även bytt ut fönster, ändrat takmaterial och putsat om fasaden.

Att byta ut fönster, putsa om fasaden och byta ut takmaterialet är saker som fastighetsägaren kunnat göra utan bygglov, menar samhällsbyggnadsnämnden.

Däremot borde han ha sökt bygglov för att ta upp nya fönster och ändra utseendet på fönster.

Fastighetsägaren har sedan svartbygget upptäckts sökt bygglov i efterhand för förändringarna på huset. Samhällsbyggnadsnämnden beslöt att ge honom bygglov för de genomförda arbetena.

– Det kunde ha blivit så att han tvingats återställa huset också om nämnden bedömt att det inte gick att ge bygglov, säger Claus Pedersen.

Förutom sanktionsavgiften på 22 000 kronor får fastighetsägaren även betala bygglovsavgift på 1 976 kronor.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.